BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Columns

Recept van de week: Salade printemps

Uit het rijke kookschrift van Renée Vonk-Hagtingius: recept voor 4 personen. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.

‘Zo, dat lijkt er meer op’, dacht ik tevreden toen ik vanmorgen het weerbericht bekeek, ‘eindelijk lente’. Het werd een keertje tijd ook, nog nooit zo’n onaangenaam natte, koude en oeverloos voortslepende winter meegemaakt. En altijd maar die mistral, het hield niet op. Bij het NL-ochtendnieuws hadden ze het vanmorgen zelfs al over ‘rokjesdag’, maar dat vind ik dan weer onzin. Eerst maar eens zien of de korte broek écht de kast uit kan. En jawel, tegen de middag ging ook de ochtendmistral eindelijk liggen en kon de buitentafel gedekt. Dat vroeg om een slaatje. Een voorjaarssalade, want de épicerie had ineens zomaar hele mooie aardbeien gehad (met smaak!), en jonge Corsicaanse geitenkaas, en verse spinazie. En na al die winterkost mocht er wel weer eens wat zonnigs op tafel komen. Iets dat je niet meteen aan besneeuwde berghellingen deed denken, maar aan warme zandstranden. Niet dat de sneeuw in de bergen al weg is, maar als je nog even wilt skiën moet je er toch heel snel bij zijn: vanaf volgend weekeinde is het definitief afgelopen. Dan gaan ook de laatste skigebieden dicht. Nu het mooier weer wordt zoeken we liever de stranden op. Kijk, en dat kan ik nou eens heel goed snappen. Vive le printemps!

Ingrediënten

  • 200 gram jonge spinaziescheuten (of 1 kropje sla)
  • 250 gram aardbeien
  • 200 gram jonge geitenkaas
  • 1 bosje bieslook
  • een handje walnoten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • zout en peper uit de molen

Bereiding

Was de spinazie (of de sla) en haal de harde nerven eruit. Kies je voor sla, haal gebruik dan alleen het malse binnenste van de krop. Scheur de grotere scheuten (of slabladen) in stukken. Hak de bieslook fijn. Was de aardbeien, haal de kroontjes eruit en snij ze in tweeën. Prak de jonge geitenkaas los met een vork. Hak de walnoten fijn. Maak een vinaigrette door de olijfolie en de balsamico met wat peper en zout in een ruime kom te doen en stevig door elkaar te kloppen. Meng er de spinazie (of sla), de bieslook, de aardbeien en de geitenkaas doorheen. Strooi er de fijngehakte walnoten overheen. Meteen serveren met wat stok- of boerenbrood en een sprankelend glaasje rosé.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.