BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

lunch

Recept van de week: Salade van fèves met krab

maxi_9879
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Het heeft lang geduurd voor ik over mijn haat jegens tuinbonen heen was. Mijn oma – in mijn jeugd woonachtig aan de plattelandsgrens van Barendrecht – had een moestuin, vandaar. Nee, ik zal het uitleggen. Mijn oma was een schat van een mens, maar een beetje fanatieke moestuinier. Altijd als mijn zusjes en ik er waren, moest er gemoestuind worden. Onkruid wieden, oogsten, bemesten. Dat laatste ging met in water geweekte paardenvijgen die mijn opa speciaal bij de boer haalde en die met een afgedankte soeplepel uit een verweerde emmer geschept moesten worden; ik vond het gruwelwerk, ik zal die lucht niet snel vergeten. Maar wat me het meeste is bijgebleven zijn de enorme bergen tuinbonen die geplukt en daarna ook nog eens gedopt moesten worden. Dubbel hè, niet zomaar uit de peul pellen, ook dat stugge velletje eraf. Kramp in al je vingers en nog dagen later onuitwisbaar bonenzwart op je handen en onder je nagels. Looizuur (tannine) weet ik nu, en ook dat je nergens last van hebt als je hh-handschoenen aantrekt. Maar ja, dat is nu … Toén moesten al die bonen ook nog op. Stug doorgekookt vanzelfsprekend. En later in het seizoen bremzout, uit de weckfles. Intussen heb ik tuinbonen leren waarderen. Omdat je er zoveel meer mee kan, en omdat ze wel degelijk lekker klaar te maken zijn. Probeer deze tuinbonensalade met krab maar eens. Smulgarantie meegeleverd.

Ingrediënten:
450 gram verse tuinbonen (gedopt gewicht)
200 gram krabvlees (blikje)
8 lente-uitjes, met loof
½ bosje platte peterselie
2 eetlepels vloeibare room
4 eetlepels olijfolie
scheutje melk
zout, peper

Bereiding:
Breng in een ruime pan een laag water (circa 3 cm) aan de kook met een snufje zout en een scheutje melk; de melk zorgt ervoor dat de tuinbonenvelletjes zacht worden. Doe de tuinbonen erbij en laat opnieuw aan de kook komen. Laat op laag vuur zo’n 5-10 minuten koken, wat langer als de bonen nog niet mals zijn.
Pel en snipper intussen de lente-uitjes, inclusief het loof (alleen het uiteinde weggooien) en snij de peterselie grof; dikke stelen weggooien.
Giet het blikje krab af.
Giet de gare bonen af in een vergiet en spoel ze snel na met koud water zodat ze krokant blijven. Laat ze uitlekken en doe ze over in een ruime kom.
Roer er de olijfolie, de room, en peper en zout naar smaak doorheen.
Voeg de uitjes, de krab en de peterselie toe er roer alles voorzichtig door elkaar.
Meteen serveren, met een mooi glas rosé erbij.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.