BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Columns

Recept van de week: soupe au pistou

Het is lente en kennelijk ook in het hoge noorden van Nederland en Vlaanderen. Bij ons in het zuiden al 30 graden. Dat is dus buiten eten. Als vleesverlater ben ik niet alleen vanwege het gevaar van natuurbranden tegen die BBQ-mode. Dus ik kies dezer dagen voor een traditionele méditerrane maaltijdsoep, in allerlei opzichten ‘groen’. Trefwoord: basilicum. En ik vind het zo gek niet dat ze bij ons om de hoek in Italië deze rijke, gezonde en maag-vullende maaltijdsoep ‘primavera’ noemen.

Het recept is – als altijd – voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 750 gram haricots verts
  • 500 gram witte bonen
  • 500 gram rode (of bruine) bonen
  • 1 rode paprika
  • 1 stronk broccoli
  • 2 aardappels
  • 2 courgettes
  • 2 preien
  • 2 tomaten
  • 1 stronk selderij
  • 1 bosje basilicum
  • 5 tenen knoflook
  • 50 gram geraspte gruyère (of emmental)
  • 50 gram geraspte parmesan
  • eetlepel olijfolie
  • 250 gram elleboogjes- of schelpjessmacaroni
  • peper en zout

Bereiding

Doe gedroogde witte en rode (of bruine) bonen met drie keer hun hoeveelheid water in een grote pan, kook drie minuten door en laat – van het vuur af – een uur staan. Daarna afgieten. Blikbonen in een vergiet laten uitlekken.

Snij de haricots verts in stukjes, verwijder de uiteinden. Haal de paprika leeg en snij hem klein, snij de broccoli in roosjes. Schil de aardappels en snij ze in blokjes, snij de courgettes klein, evenals het wit van de prei, en de selderij (onderste deel van de stronk weggooien).

Breng in een grote pan 3 liter water met wat zout aan de kook, doe alle groenten (behalve de broccoli en de courgettes) plus peper en zout naar smaak erbij en laat 1½ uur op laag vuur doorpruttelen.

Dompel de tomaten in heet water en trek het velletje eraf, haal de kern eruit en snij in parten. Pel de knoflooktenen en snij de basilicum grof. Wrijf alles tot pulp in een vijzel, of gebruik er de keukenmachine voor. Voeg scheutje voor scheutje olijfolie toe, tot er een gladde massa ontstaat. Doe die 20 minuten voor het einde van de kooktijd bij de soep en roer goed door. Doe de broccoli en de courgettes erbij. Proef meteen of er genoeg peper en zout inzit.

Doe er ongeveer 10 minuten voor het einde van de kooktijd de macaroni bij en als die gaar is, de geraspte kazen toevoegen. Meteen opdienen. Geef er geroosterd boerenbrood bij.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.