Recept van de week: Soupe de courgettes de Madame Boulanger

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
“Die zijn heel gezond, weet u dat.” Het kleine, grijze vrouwtje in het blauw-gebloemde mouwschort priemde met een spits vingertje naar de rij kisten met blakende courgettes in alle soorten en maten. Er is een ruime keus op de marché paysan, maar ik ben niet zo van de courgettes, dus ik knikte beleefd en wilde doorlopen. Naar de komkommers, de sla, de bosaardbeitjes, de perziken. Die al knipogend lagen te lonken. Kansloos, ik kreeg college. Over hoeveel vitaminen (A, C en B 1, 2, 3, 6, 11 en K) er wel niet inzaten. En mineralen ( molybdeen, mangaan, kalium, magnesium, fosfor en koper). Plus fytonutriënten, luteïne, zeaxanthine, antuoxydanten, polyfenolen, olysacchariden en omega3-vetzuren. Nee, ze somde ze niet uit het hoofd op, ik heb het later opgezocht via Google. Ze wist gewoon dat die courgettes heel gezond waren, dat ze hielpen tegen haar suikerziekte en aderverkalking, hoe dat verder in elkaar zat interesseerde haar niet: “ça marche”, dat was voldoende. Met die slimme oogjes van haar had ze ook meteen gezien dat ik niet zo’n courgette-type was. “Faisez une soupe”, vertrouwde ze me toe terwijl ze me bemoedigend op de arm klopte en haar glanzend-groene gezonde jongens begon te herschikken in hun kistjes.
“Vous avez une recette?” vroeg ik ondoordacht. Nou, Madame Boulanger, zoals ze zich voorstelde, had er wel honderd. En ze begon ze af te ratelen. Dat was zelfs voor een in het Provençaals getraind gehoor niet bij te houden, dus ik vroeg haar of ze er misschien eentje voor me wilde opschrijven. Ze greep een bruine papieren zak en toverde een potloodstompje vanachter haar oor vandaan. Na de derde zak heb ik haar vriendelijk bedankt en ben ik voorzichtig achteruit getijgerd naar de kassa. Vandaag doen we dus zak 1. En ik moet zeggen, ik vind ‘m verrassend lekker.
Ingrediënten:
6 middelgrote courgettes
2 tenen knoflook
1 bosje peterselie
4 puntjes La vache qui rit (of vergelijkbare kaas)
1 rolletje geitenkaas
10 cl witte wijn
20 cl melk
vloeibare honing
olijfolie
peper en zout
8 sneetjes schuin gesneden stokbrood
Bereiding:
Was de courgettes, schil ze maar laat om en om een reepje zitten (voor de sier; geeft straks kekke donkergroene stipjes in de soep), snij ze in blokjes.
Pel de knoflooktenen.
Snipper de peterselie.
Verhit een scheut olijfolie in een pan en laat de courgetteblokjes even aansmoren, doe de knoflook erbij en laat zo’n twee minuten sudderen. Voeg peper en zout en de witte wijn toe, laat 10 minuten op zacht vuur pruttelen met het deksel op de pan.
Laat afkoelen tot lauwwarm, zet de staafmixer in de pan, of doe de prut over in een keukenrobot en maak er een glad papje van.
Doe de fijngesnipperde peterselie erbij (hou wat apart voor de garnering) plus de Vache qui rit en de melk, en laat alles weer even doorwarmen. Voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe.
Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
Snij plakjes van het rolletje geitenkaas en verdeel die over de sneetjes stokbrood. Druppel er wat vloeibare honing over en schuif ze op een bakblik (leg er een velletje bakpapier onder) in het midden van de hete oven tot de kaas gesmolten is.
Verdeel de soep over kommen of borden en geef de sneetjes stokbrood erbij.
De soep kan warm of koud gegeten worden, maar de kaasstokbroodjes moeten warm en knapperig geserveerd worden.
Deel dit artikel
Meer inspiratie?
Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.