Recept van de week: Tiramisu à la banane

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
Met de echtgenoot naar de supermarkt is een feest. Voor hem dan. Voor mij is het meer een uit de hand gelopen expeditie Robinson. Helemaal nu we aan een nieuwe supermarkt moeten wennen op ruim een half uur rijden van de pas betrokken woonstee. Een grote supermarkt, met een plattegrond die we nog helemaal moeten doorgronden. De echtgenoot heeft daar geen enkele moeite mee; hij keutelt en dreutelt bij de schappen die zíjn interesse wekken (wijn & spiritualiën, hondenvoer, kaas, delicatessen) en ik race intussen langs zo’n beetje alle afdelingen op zoek naar noodzakelijke waren (toiletartikelen, schoonmaakmiddelen, gloeilampen, vuilniszakken) die hij per definitie overbodig en dus oninteressant vindt. Waarna ik met de armen vol, een strategische zoektocht inzet naar het karretje dat hij soms wel, soms niet meeneemt van de plek waar het geparkeerd stond. Zo’n veldslag kan gemakkelijk ontaarden in een ‘full scale war’, maar met een beetje mazzel komen we elkaar ergens tegen bij iets waar we allebei blij van worden. Zoals een vers gevulde sushibar waarvan we het bestaan niet eens vermoed hadden. Of een fles groengele limoncello, nu eens niet uit Italië maar uit Menton. Een feestje in het glas maar ook heel lekker om mee te knutselen in de keuken. Met onderstaande ‘tiramisu’ als resultaat bijvoorbeeld.
Ingrediënten:
20 lange vingers
250 gram mascarpone
4 rijpe bananen
2 zakjes vanillesuiker
70 gram poedersuiker
3 eetlepels geraspte kokos
3 eieren
4 eetlepels limoncello (eventueel grappa, of rum)
4 basilicumblaadjes
4 schijfjes citroen
Bereiding:
Snij de lange vingers in tweeën.
Pel de bananen, snij ze in plakjes en prak ze in een die bord fijn met een vork.
Scheidt de eieren (bewaar het eiwit voor iets anders) en klop in een kom de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker tot een romige massa. Meng er de mascarpone door. Voeg de bananenprut, de kokos en de limoncello toe en meng alles goed door elkaar.
Zet de lange vingerhelften rechtop langs de kant van vier schaaltjes of bakjes en verkruimel de rest over de bodems. Vul de bakjes op met de bananencrème.
Zet minstens drie uur in de koelkast.
Versier voor het opdienen met een blaadje basilicum en een schijfje citroen, en serveer met een klein glaasje limoncello.
Deel dit artikel
Meer inspiratie?
Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.