BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. Begin oktober is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

bijgerecht

Recept van de week: Tussenweersalade

De zomer heeft er wel zo’n beetje de brui aan gegeven, ’t is een stuk frisser dan vorige week. Maar het is ook nog geen herfst, ik vind dat we te maken hebben met – wat ik noem – een soort tussenweer. Je snapt wat ik bedoel. Voor welke maaltijd is deze periode geschikt? Niet voor een troostrijke winterpot, en niet voor een vrolijk zomergerecht. Een tussenhap dan maar? Yep! We zetten dat tussenweer gewoon buitenspel met een opbeurende allemansvriend ‘for all seasons’: een tussenweersalade. Kan bij de open haar én bij de barbecue. Als lunchgerecht én erbij, voor bij het avondeten. Ik heb er zelfs ooit iemand mee zien ontbijten, maar die had daarvoor een zware tussenavond gehad, zeg maar.

Ingrediënten

Voor de salade:

  • 4 stevige grote aardappelen, of 12 kleine (rattes bijvoorbeeld)
  • 200 gram haricots verts
  • 4 tomaten of 16 trostomaatjes
  • 4 hardgekookte eieren
  • 300 à 400 gram (uitlekgewicht) bliktonijn op olie
  • 1 uitje of 3 lente-uitjes
  • 1 eetlepel kappertjes op azijn
  • ½ bosje platte peterselie
  • ½ bosje bieslook
  • handje zwarte olijven (ontpit)
  • zout, peper uit de molen

Voor de vinaigrette:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels appelciderazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • peper en zout

Bereiding

Schil en kook de aardappels, maar niet tot pap! Als je er een vork in prikt, moet het binnenste nog net te hard/ongaar aanvoelen. Giet ze af en laat in de pan afkoelen. Kook tegelijkertijd de haricots verts beetgaar, giet ze af en laat ook die in de pan afkoelen. Kook – ook tegelijkertijd – de eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en snij ze in partjes. Pel en snipper de ui(tjes), snij de peterselie en de bieslook fijn. Verdeel de tomaten in vieren, haal het binnenwerk eruit en snij het vruchtvlees in blokjes. Of snij de kerstomaatjes in partjes. Ontpit (eventueel) de olijven, en snij ze in ringetjes. Giet de tonijn af en prak los met een vork. Vis de kappertjes uit hun potje/vocht. Meng in een ruime kom de olijfolie, de appelciderazijn, de mosterd en een flinke draai peper plus wat zout. Klop er een lobbige vinaigrette van. Snij de gekookte aardappels in grove brokken, snij de gare haricots in stukjes. Doe ze bij de vinaigrette in de kom en voeg er alle overige ingrediënten aan toe. Schep alles voorzichtig door elkaar; het moet geen stamppot worden. Wijn (rood, wit, rosé) naar keuze, afhankelijk van het tussenweer ter plekke.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.