BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. Begin oktober is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Actueel

Tarte Tropézienne 70 jaar

Goed nieuws voor zoetekauwen! De Tarte Tropézienne vierde onlangs haar zeventigste verjaardag, en dat werd groots gevierd. Deze beroemde lekkernij uit de Var is inmiddels net zo onverwoestbaar als het leven in Saint-Tropez zelf. Op het iconische Place des Lices vind je de bekende winkel, waar fijnproevers en nieuwsgierige voorbijgangers samenkomen – en ja, de kans is groot dat je er met een glimlach én een Tarte Tropézienne weer buiten staat.

Maar wist je dat Brigitte Bardot deze romige taart eigenlijk per toeval ontdekte op een filmset? Jawel, tijdens de opnames van Et Dieu… créa la femme in 1955 was het Bardot die de bakker Alexandre Micka vroeg naar het geheime recept van zijn overheerlijke taart. Micka, een Poolse bakker die zich in Saint-Tropez had gevestigd, bakte de taart volgens een Pools familierecept: luchtig briochedeeg, rijkelijke roomvulling, en een flinke schep suiker bovenop. Het was Bardot die voorstelde het gebak de nu legendarische naam Tarte Tropézienne te geven – en de rest is zoete geschiedenis.

Deze taart is niet zomaar een dessert. Het is een bescheiden held van Saint-Tropez, een kruising tussen brioche en pudding, en perfect om jezelf eens goed te verwennen. Dus, mocht je ooit in Saint-Tropez zijn: schuif aan op het terras, neem een hap en vier het leven net als Bardot – met een stukje Tarte Tropézienne in je hand en een vleugje Franse flair in je hart.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.