BONJOUR

Welkom op onze vernieuwde site

Met deze website zijn Côte & Provence en Kijk, Zuid-Frankrijk! samengevoegd. We werken nog aan het overzetten van informatie en het toevoegen van functies. In de loop van dit najaar is alles afgerond en inspireren we je nog uitgebreider over Zuid-Frankrijk. Nog even geduld!

Team Côte & Provence

Columns

Vakantietip: Cassis biedt echt alles!

Voor abonnees …

Was nog niet lang naar Zuid-Frankrijk geëmigreerd toen ik er over cassis hoorde. Oh ja, die likeur van zwarte bessen die ze vooral in de Bourgogne lekker vinden. Ik ook hoor. Maar dat Cassis een plaatje aan de Méditerrannée is, wist ik eerlijk gezegd niet. ‘Dom blondje’ zal er wel gedacht zijn. Ondertussen ben ik al een paar keer in Cassis (7.500 inwoners) teruggewenst en kan ik mijn opvatting onderbouwen dat het stadje met voorsprong de mooiste vissersplaats van Zuid-Frankrijk is, méditerraan en Provençaals in één. Je schijnt Cassis (in het Parc National de Calanques) zonder s op het eind te moeten uitspreken, maar wat zou het als je er rondloopt. Je begint onvermijdelijk aan de haven met zijn kleurrijke scheepjes die je schattig zou kunnen noemen, maar er wordt gewoon mee uitgevaren. Reken maar dat je er op een van de vele terrasjes een goed glas besteld. Daarna is het beslist de moeite waard even naar het Office de Tourisme te banjeren, een mooi gebouw op de Promenade Aristide Bruant. Kom je langs het standbeeld van de visser Calendal. Die heeft nooit bestaan, maar is een personage uit een van de boeken van Nobelprijswinnaar in 1914 Frédéric Mistral (1830-1914). De binnenstad, voor zover je dat kunt zeggen, is zeker ’s zomers een schaduwrijke verkenningstochtje waard, veel hoogbejaarde maar niettemin mooie huizen die een heel verhaal te vertellen zouden kunnen hebben. Aan terrasjes en boetieks natuurlijk geen gebrek. Die winkeltjes vind je overigens ook al aan de haven.

Superieure natuur, verleidelijke stranden

En ja, die calanques (inhammen) dus. Schitterende natuur, er zijn wandelpaden uitgezet, maar je kunt er ook vanaf een bootje een kijkje nemen wat in mijn geval verre de voorkeur verdient. Waagstukliefhebbers kunnen desgewenst trouwens ook van de Cap Canaille abseilen.
Cassis heeft natuurlijk ook stranden te bieden. La Plage de la Grande Mer ligt centraal en is makkelijk toegankelijk, maar eerlijk gezegd ben ik meer op m’n gemak op het Plage de Bestouan.

Wat mij betreft is lekker het trefwoord als ik aan Cassis denk en dan heb ik het zeker niet alleen over het sfeertje. Je hebt er op woensdag- en vrijdagochtend zo’n overtuigende Provençaalse markt, die niet toevallig een paar jaar geleden door TF1 uitgeroepen werd tot de mooiste marché van heel Frankrijk. Er is verder die dagelijkse vismarkt voor de superverse oogst uit zee en dan moet ik nog beginnen over de beroemde witte wijn van Cassis.

Die droge witte bij de bouillabaisse!

Praat je over een dankzij een uniek microklimaat redelijk klein wijngebied van 200 ha. met 12 domaines, jaarlijks goed 1,2 miljoen flessen. Cassis was een van de eerste gemeenten die al in 1936 een eigen AOC (Appellation  d’Origine Contrôlée) veroverde, een erkenning voor de droge witte wijn uit die buurt, die het zo uitstekend doet bij een bouillabaisse. Ze maken er ook wel rosé en rode wijn, maar de faam is nadrukkelijk aan de vin blanc verbonden.

Ga maar proeven op 15 mei aanstaande, het jaarlijkse Cassis fête son vin, een groot feest met proeverijen, animatie, volksdansen etc. dat begint met een mis voor de druivenplukkers en zo hoort dat. Eind september doen ze overigens nog een wijnfestijn, Les Vendages Étoilées.

Het oordeel van Frédéric Mistral

Ik ben dus enthousiast over Cassis, al ga ik niet zover als Frédéric Mistral die ooit gezegd zou hebben: ‘Qui a vu Paris et pas Cassis, n’a rien vu.’ (Wie Parijs heeft gezien en niet Cassis, heeft niets gezien). Laat ik erop variëren: wie in Parijs heeft gegeten en gedronken en niet in Cassis, weet niet wat lekker is.

Op uitnodiging heb ik ook een keer mogen eten in het 3-sterren-restaurant Villa Madie van chef Dimitri Doisneau. Echt een belevenis, ook vanwege de ligging en het fantastische uitzicht. Ik heb niet zoveel verstand van gastronomie. Maar ik weet wel dat die Villa Madie ook een meer betaalbare Brasserie du Corton heeft. Ik ga deze zomer met een paar Nederlandse vriendinnen die in Zuid-Frankrijk vakantie komen vieren, naar Cassis en bij die Brasserie wat eten. Ze zullen het echt fantastisch vinden.

Dimitri Droisneau

Uit eten

  • La Villa Madie, Avenue de Revestel, Anse Corton.
  • La Brasserie du Corton, Avenue de Revestel, Anse Corton.
  • Le Poisson Rouge, Impasse Farine.
  • La Presqu’ile, ave. Notre Dame, Esplanade Port Miou.
  • La Plage Bleue, Quartier de Port Miou.
  • L’Atelier Gastronomique, 24 Ave. de l’Arène.

Beleven

Markt: woensdag- en vrijdagochtend.
Vismarkt: dagelijks, behalve in de weekeinden.
15 mei: Cassis fête son vin.
eind september: Les Vendages Étoilées.

Meer inspiratie?

Dan hebben we een suggestie! Lees Côte & Provence magazine 4x per jaar met een eigen abonnement en ontvang een prachtig Frankrijkboek, of koop de actuele editie die nu in de winkel ligt.