Cotignac

Share
Cotignac

Cotignac is een schilderachtig dorpje gelegen ten westen van Draguignan. Het dorp kent niet alleen een lange geschiedenis die teruggaat tot duizend jaar geleden, maar herbergt ook het Monastère Saint-Joseph du Bessillon. Cotignac staat tegenwoordig vooral bekend als kunstenaarsdorp en als plek waar je van de authentieke Var kunt proeven.

Cotignac ligt aan de voet van de hoogste berg van de Var: de Bessillon. En de aanwezigheid van deze 813 meter hoge berg is grotendeels verantwoordelijk voor de bouw van het dorp bijna duizend jaar geleden. 

 

Tufgrond en grotten

Cotignac is gebouwd op zeer rijke tufgronden die door de rivier de Cassole uitgesleten zijn tot grote opstaande rotswanden van wel tachtig meter hoog. In deze rotswanden zijn prachtige grotwoningen gebouwd die tot op de dag van vandaag via kleine kronkelige trappetjes te bezoeken zijn. Het is een aanrader om de smalle trappetjes te beklimmen en boven te genieten van het adembenemende uitzicht. De ingang van deze grotwoningen vind je helemaal bovenin het dorp en de wandeling ernaartoe door het dorp loont ook absoluut de moeite. De kleine straatjes met huizen in alle kleuren doen je snel wegdromen naar de dorpjes in de Var in de vorige eeuw. 

 

Ambachten toen en nu

De oudste archeologische resten van Cotignac stammen uit 1033 na Christus toen Cotignac vooral bekend stond om de olijfolieproductie. Deze focus op olijfolie zie je terug als je tijdens een wandeling door het dorp je ogen goed open houdt. Zo hebben oude gebouwen bijvoorbeeld de karakteristieke ronde gewelven waar vroeger olijfpersen in stonden. Deze persen konden door de dorpsbewoners gebruikt worden en waren dus openbaar toegankelijk. Tegenwoordig staat het dorp nog altijd bekend als een plek van de ambachten.

Zo zijn de wekelijkse markten op dinsdagmorgen zowel tijdens het toeristisch seizoen als daarbuiten druk bezocht.  Deze grote Provençaalse markt op Cours de Gambetta is dus ook zeker het bezoeken waard. Hier kun je proeven van typische Provençaalse producten en jezelf daarna onderdompelen in de kunsten tijdens een wandeling door dit artistieke dorp. Cotignac staat namelijk ook bekend als een kunstenaarsdorp en telt veel kunstgalerieën. Zowel op het dorpsplein als in de kleine straatjes achteraf vindt men tientallen galeries van kunstenaars. 

 

De inwendige mens

Maar ook de restaurants van Cotignac zijn het benoemen zeker waard. Voor een klein dorp als Cotignac zijn er namelijk behoorlijk veel goede restaurants aanwezig op het grote plein. Zowel onder de platanen als ook net buiten het dorp aan de D22 kun je je smaakpapillen laten verwennen. Buiten het dorp doe je dit bij het gastronomische restaurant Clos des Vignes. Alleen een aperitief? Strijk dan neer bij de heerlijke wijnbar Nestuby op de Cours de Gambetta. Ook net iets verder aan de voet van het plein vind je Bière la Tuf, een brouwerij waar men zelf het bier brouwt. Het heeft een heerlijk terras waar je ook buiten het seizoen heel knus zit…zeker een aanrader. 

 

Bereikbaarheid

  •  Met de auto rijd je in ongeveer twaalf uur van Utrecht naar Cotignac.
  • Per vliegtuig: Aéroport Marseille Provence of Nice Côte d’Azur Aéroport, vanaf daar ben je in anderhalf uur in Cotignac.
Gids

Cotignac: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Bormes-les-Mimosas

 

Grimaud

 

Hyères

 

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume

Saint-Tropez

 

Sanary-sur-Mer

 

Bandol

 

Draguignan

Samenwerking

Onze partners in Cotignac

Le Bouquet de Séguret

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.

 

 

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

B&B Bouquet de Séguret

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.