De belofte van 2021: Rocher Mistral bij Aix-en-Provence

In de buurt van Aix-en-Provence, naast Salon-de-Provence vind je het Château de la Barben. Dit Chateau is het middelpunt van een project dat niet alleen het kasteel maar ook het omliggende land zal beslaan: Rocher Mistral. Dit project dat begroot is op maar liefst dertig miljoen euro omvat cultuur, erfgoed en ecologie en verwacht bij afronding zo’n 300.000 bezoekers per jaar te trekken. De prefect van de Bouches-du-Rhône zal het project steunen, zo liet hij deze week weten. Het project Rocher Mistral zal een soort natuurpretpark worden dat niet alleen herinnert aan vervlogen Provençaalse tijden, maar dat zich ook flink inzet voor de natuur in het achterland van Marseille.


Rocher Mistral

Waarom koos men Château de la Barben voor dit ambitieuze project? De ligging op het kruispunt van de Luberon, de Camargue en de Alpilles heeft absoluut een rol gespeeld. Het is een van de meest pittoreske monumenten van de Provence en het is ook het oudste kasteel van de Provence met een rijke geschiedenis.

Wat gaat er eigenlijk allemaal binnen het Rocher Mistral vallen, naast natuurlijk het Château de la Barben? Een heleboel, zo blijkt. De ambitieuze programmering zal onder andere bestaan uit gekostumeerde liveshows die geïnspireerd zijn op de geschiedenis van deze plek en de Provence. Daarnaast spelen de werken van schrijvers en dichters zoals Frédéric Mistral, Alphonse Daudet en Marcel Pagnol een rol. Deze shows en evenementen vinden plaats in het kasteel, maar ook in de tuinen en buitenruimtes.

Chateau%2520de%2520la%2520Barben%2520-%2520Terrasse_edited_edited.jpg
© Le “Rocher Mistral”


Biodiversiteit in het achterland van Marseille

Het terrein van Rocher Mistral beslaat 400 hectare natuurgebied. Zo is het de bedoeling dat er rondom Château de la Barben opnieuw pistache- en amandelbomen gaan groeien zoals vroeger. En men gaat zich ook inzetten voor de bescherming van de Bonelli-arend en andere zeldzame diersoorten. Ook de ambachtslieden van de regio worden allerminst vergeten. Er zal een markt op het terrein zijn die aan hen en de lokale savoir-faire gewijd is. Het grootschalige project zal naar verwachting 200 directe en 200 indirecte arbeidsplaatsen opleveren. En dat omvat niet alleen ambachtslieden, maar ook entertainment medewerkers, hoveniers en aannemers.


De belofte van 2021

Wanneer gaat het park officieel open? Als het goed is in juni 2021, een lichtpuntje op de door COVID-19 tot nu toe sombere culturele agenda. Maar aan Château de la Barben moet nog wel een hoop gedaan worden voordat de eerste bezoekers ontvangen kunnen worden. Zo hebben de muren de tand des tijds niet volledig doorstaan. Met de medewerking van enkele gerenommeerde Franse architecten zijn de renovatiewerkzaamheden aan de daken en terrassen al begonnen.

Boudoir-fresque.jpg
© Le “Rocher Mistral”


Wie zit er achter dit project?

Achter de renovatie van Château de la Barben en de exploitatie van Rocher Mistral zit een jonge sociale ondernemer: Vianney d’Alençon. Deze ondernemer is gepassioneerd door cultuur en erfgoed en heeft al eerder gelijkwaardige projecten uit de grond gestampt. De geschiedenisliefhebber weet dus goed hoe hij vrijwilligers moet motiveren om zich voor het behoud van dit monument in te zetten. Zijn visie: erfgoed brengt mensen samen en het behoud van de Provençaalse cultuur is van groot belang.


Je kunt de voortgang van het project volgen op de website van Rocher Mistral. Meer over de Bouches-du-Rhône lees je hier.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners