Tour de France in de Provence

Veel Tour de France in de Provence

Wie van de Provence én wielrennen houdt wordt extra verwend volgend jaar met heel veel Tour de France in de Provence. Al langer is bekend dat de Tour op 21 juli zal eindigen op de Promenade des Anglais in Nice, en niet op de Champs Élysées van Parijs, met een tijdrit die start in Monaco.

Met een beetje mazzel wordt ook dán pas de winnaar bekend want dan hebben we drie spannende weken gehad vanaf het moment dat de Tour op 29 juni van start gaat in Florence. Ben je in die periode in Zuidoost-Frankrijk, noteer dan alvast de volgende data:

Provençaalse Tourkalender 2024

– 2 juli : Pinerolo – Valloire

Het peloton komt Frankrijk binnen met een loodzware etappe met daarin maar liefst drie cols van groot kaliber: over de Col de Sestrière gaan ze de grens over en daar wachten dan nog de Col de Montgenèvre in ‘onze’ Hautes Alpes, en de Col du Galibier


Dan zien we renners even niet meer. Ze maken een rondje waarbij ze o.a. een keer finishen in Colombey-Les-Deux-Églises (ja, de plaats in de Haute-Marne die altijd verbonden zal zijn met Charles de Gaulle). Veel noordelijker gaan ze niet en zakken daarna vanaf Orléans door het centrum van het land naar de Lot en door naar de Pyreneeën. Maar na een finish in Nìmes aan de andere kant van de Rhône, wacht ons dan nog een fantastische slotweek in de Provence:

– 17 juli: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Superdévoly

Startend in het nog betrekkelijke vlakke stukje van de Drôme gaat het langzaam maar zeker omhoog richting de Hautes-Alpes met twee stevige cols (Col du Bayard en Col du Noyer) en eindigend in het wintersportoord Superdévoly.

– 18 juli: Gap – Barcelonnette

Een betrekkelijk lichte bergetappe gezien het terrein van de Hautes-Alpes met nauwelijks serieuze cols. Zou zomaar eens een ‘etappe voor de sprinters’ kunnen worden.

– 19 juli: Embrun – Isola 2000

Dat geldt zeker niet voor deze rit die eerst over de Col de Vars gaat om dan naar het dak van de Tour te gaan op de Col de la Bonnette (2802 meter) en aan het eind van de middag te eindigen in het skigebied van Isola 2000.

20 juli: Nice – Col de la Couillole

Het lijkt wel alsof ze alle grote namen achter Nice aan elkaar geregen hebben. Een zware rit over de Col de Braus, de Col de Turini, de Col de la Colmiane en tenslotte eindigend op de Col de la Couillole.

  • 21 juli: Monaco – Nice

Een prachtig nagerecht van de komende Tour: een tijdrit, bijna een klimtijdrit want er zit een akelige klim naar de Col d’Êze tussen start en finish die wel eens het verschil kan maken.

Wat een boel Tour de France in de Provence volgend jaar. Geniet er van!

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners