Antibes, ‘joie de vivre’ aan de Côte d’Azur

Tussen Cannes en Nice vind je het prachtige stadje Antibes, ook wel de ‘joie de vivre’ stad genoemd. Antibes straalt de glamour uit, heeft prachtige stranden en een doolhofachtig oud centrum waarop je meteen verliefd wordt. Deze charmante badplaats heeft de allure van de Côte d’Azur, zonder te veel drukte, waardoor het ook de favoriete bestemming is onder de lokale bevolking.


Ronddwalen door Antibes

Er gaat niets boven verdwalen in een oude stad. De smalle, kronkelende geplaveide straten van le vieil Antibes zijn omzoomd met pastelkleurige gebouwen en bloeiende bougainville. Elke bocht geeft weer een nieuwe verrassing zoals veel kleine winkeltjes, bakkerijen en restaurants – wachtend om ontdekt te worden. In de Rue James Close vind je de leukste winkels. Het is een plek om in een rustig tempo rond te dwalen. Vergeet vooral niet de bloemenwijk le Safranier waar je heerlijke uren kunt rondstruinen. Deze wijk wordt gekenmerkt door pittoreske huisjes, smalle steegjes, talloze bloemen en kleurrijke luiken. De Rue du Haut Castelet en Rue du Bas Castelet zijn de mooiste straatjes. Op het Place Nationale kun je tevens een antiekmarkt vinden. Hier kun je op zoek gaan naar allerlei tweedehands boeken, servies en kunst en er hangt altijd een gezellige sfeer.


Een kleurrijke markt

Gelegen in het hart van de oude stad, de Cours Masséna, ligt de levendige markt van Antibes, Marché Provençal, met ongeveer dertig verkopers van lokale producten zoals verse groenten en fruit, kaas, olijven, kruiden en natuurlijk een ruime keuze aan kleurrijke bloemen. Het is de perfecte plek om wat lokale producten te kopen voor een picknick. Je kunt ook de traditionele niçoise Socca proberen, die is gemaakt van kikkererwtenmeel en olijfolie en wordt gekookt op een houtvuur. Slenter over deze overdekte markt en laat je zintuigen meevoeren in het echte Provençaalse leven.
De markt is dagelijks geopend, behalve op maandag. In de middag verandert de markt echter in een ambachtenmarkt. Je vindt er uitzonderlijk werk van lokale schilders, keramisten, beeldhouwwerken en houtbewerkers.
Er zijn ook veel restaurants en cafés rondom de markt om te zitten en te genieten van het goede leven in deze prachtige stad.Nog meer bezienswaardigheden

De wandeling gaat door naar Port Vauban. Deze oude haven staat vol met indrukwekkende schepen en vissersboten. De grootste en duurste boten vind je aan de Quai des Milliardaires.
Vervolgens is een bezoek aan het Fort Carré (Av. du 11 Novembre) ook echt de moeite waard. Dit 16e-eeuwse fort diende vroeger ter verdediging van de scheepvaart. Ook heeft het een belangrijke rol gespeeld in de Franse revolutie en heeft het een rijke geschiedenis. Je kunt het fort bezoeken en alles leren over de geschiedenis van Antibes.
Antibes diende voor veel kunstenaars als inspiratie, zoals Picasso. Hij woonde zes maanden in het Château Grimaldi dat later het Musée Picasso (Place Mariejo) werd waar zijn schilderijen, keramiek en tekeningen worden tentoongesteld samen met werken van andere kunstenaars. Voor kunstliefhebbers is er een wandeling uitgezet. In de stad vind je panelen met kunstwerken op de plek waarop het geïnspireerd is.


Ontspanning aan het strand

Na het wandelen en cultuursnuiven is het tijd om de voeten te laten rusten op een van de vele
zandstranden van Antibes. De beste openbare stranden zijn:

Plage de la Gravette, gelegen bij de oude stad
Plage de la Garoupe is een van de mooiste stranden van Antibes.
Het kleine strand in Cap d’Antibes, een groot deel van het strand is privé.

Verder van Antibes vind je nog het Plage du Ponteil en Plage de la Salis, prachtige stranden met fijn zand. Plage de la Salis kijkt uit over de oude stad.

Aan de andere kant is Grande Plage in Juan-les-Pins een van de meest populaire stranden van Antibes. Het is een breed zandstrand met prachtig blauw water omzoomd met palmbomen. Verder naar het zuiden vind je het kleine strand Plage de la Gallice. Het is een gezellig zandstrandje waar je kunt neerstrijken met uitzicht op de jachten. En als je op zoek bent naar iets met meer karakter, ga dan naar Port de l’Olivette. Het is een leuk klein strand vol met kleurrijke vissersboten.Het mooiste uitzicht

Genieten van een panoramisch uitzicht over de Côte d’Azur? Neem het pad Chemin de Calvaire achter Plage de Salis naar de vuurtoren van Garoupe, die helaas niet meer toegankelijk is door de automatisering. De wandeling gaat door een dennenbos en is een kilometer lang. Je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht op Juan-les-Pins en Cannes, en in de andere richting Nice, Villefranche-sur-Mer en Italië.

Een prachtige afsluiter van een mooie dag in Antibes.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners