Een kleurrijk plein in het hart van Nice

Nice, de stad aan de azuurblauwe zee, heeft vele bezienswaardigheden. Een daarvan is een kleurrijk plein het hart van Nice, waar ik je vandaag mee naar toe neem. Een van de bezienswaardigheden waar ik graag naar toe ga, is een kleurrijk plein in het hart van Nice, Place Massena. Dit plein is een ware kleurexplosie. De frisse citrustinten bieden een prachtig contrast met de (meestal) hyacint blauwe lucht.


Place Massena

Eerst een stukje geschiedenis. Place Massena is genoemd naar Andre Massena (1758 – 1817). Hij was een Franse militaire bevelhebber tijdens de Franse Revolutie en Napoleontische oorlogen en was een van de oorspronkelijke achttien maarschalken van het rijk, gecreëerd door Napoleon, met de bijnaam l’Enfant chéri de la Victoire (“het lieve kind van de overwinning”). Dit plein is het kloppende hart van Nice.

Sinds 1860 maakt Nice deel uit van Frankrijk. Eerder behoorde de stad tot het prinsdom Savoye, een gebied in Italië. Dit erfgoed komt tot uiting op dit plein in de neoklassieke gebouwen in Italiaanse stijl met levendige rode gevels en pastelgroene luiken om de felle zon buiten te houden.In het avondlicht

Als het donker wordt, worden de zeven standbeelden op het plein, die de zeven continenten vertegenwoordigen en ontworpen zijn door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa, in verschillende kleuren verlicht. Het is alsof je een sprookje binnenstapt en je kunt niet anders dan betoverd worden door deze lichtjes. De fontein toont een verhaal uit de Griekse mythologie. In het midden van de fontein staat een zeven meter hoog standbeeld van Apollo, de God van zon en het licht – symbool voor deze zeer zonnige stad. Dit is een populaire plek om foto’s te maken en een poosje te zitten om van het uitzicht te genieten. Het plein is voetgangersgebied hoewel er wel een tram rijdt en je goed moet oppassen met oversteken!


Promenade du Paillon

Naast het plein vind je de Promenade du Paillon, een park vol met fonteinen, die vooral ‘s avonds prachtig verlicht zijn. Er zijn bankjes waar je heerlijk kunt zitten en genieten van het waterspektakel.
Ik spendeer vele uurtjes op en rondom het plein als ik in Nice ben. Genieten van de zon. De sfeer om mij heen. In de rue Massena, vlak bij het plein, vind je vele restaurants en winkels. Als je langs de fontein de trappen naar beneden loopt, kom je in Vieille Ville terecht, de oude stad van Nice. Hier kun je fijn wandelen door de smalle kleurrijke straatjes.

Of je hier nu overdag of ‘s nachts bent, dit plein is een waar feest voor de zintuigen.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners