Route des Grandes Alpes

La Route des Grandes Alpes

Er zijn vele routes naar Zuid-Frankrijk maar er is maar één Route des Grandes Alpes. Een majestueuze route over de hoogste passen van de Franse Alpen tussen het Meer van Genève en de Middellandse Zee. Wat een aankomst in Menton als je die 16.000 hoogtemeters achter je hebt! Dan is de bestemming vooral ook de weg zelf geweest.

Oorspronkelijk waren het natuurlijk vooral bergpaadjes die pas vanaf de 18e eeuw stapsgewijs werden omgebouwd tot wegen. Militaire wegen wel te verstaan, de Route des Grandes Alpes volgt vrij nauwgezet de grens met Italie en voert langs diverse vestingswerken. In de 19e eeuw werd het civiele vervoer steeds belangrijker en in 1909 gaf de Touring Club la France het startsein om een Route des Grandes Alpes aan te leggen. Enkele jaren later was de route officieel geopend en in 1937 werd daaraan nog de Col d’Iséran toegevoegd.

Strikt genomen begint de route in Thonon-les-Bains aan het meer van Genêve maar je kunt natuurlijk ook iets zuidelijker ‘aansluiten’. Mis in elk geval niet het hoogste punt: de al genoemde Col d’Iséran met zijn 2770 meter het hoogste punt op de 720 km lange route. Het is één van de 18 bergpassen waarvan het merendeel in de winter vanzelfsprekend gesloten zijn. De mythische cols van de Tour de France komen daarna bijna allemaal voorbij zoals bijvoorbeeld de Col du Galibier en de Col d’Izoard. Maar ook ontdek je minder bekende cols op je pad naar het zuiden. Zoals bijvoorbeeld de Col de la Cayolle, zuidelijker als je de Alpen steeds meer achter je laat en Provence al ruikt.


De Route des Grandes Alpes is goed te doen met auto en motor. Met een caravan wordt het echt ingewikkelder en af te raden. Onderweg zul je onvermijdelijk ook veel fietsers tegenkomen. Voor wie zelf graag op eigen kracht de cols opgaat, er is voor fietsers zelf een jaarlijks Cyclo des Grandes Alpes (website).

Ga er even voor zitten en rij alvast de Route des Grandes Alpes achter je scherm. ..

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners