Le Flandrien van Bédoin

Er zullen meer Vlamingen onderaan de Mont Ventoux wonen. Maar er is maar één ‘Le Flandrien’, de coffee bar/restaurant van Els en en Marnik Daem, aan de startlijn voor de klim naar de Mont Ventoux.

Zes jaar geleden kwamen zij zelf naar Bédoin om er in hun eigen vakantiehuis te gaan wonen. Oorspronkelijk werd het uitgebaat als een chambres d’hôtes. Maar elk jaar zagen ze renners hier van start gaan. Fransen, Britten, Nederlanders en natuurlijk … ‘Flandriens’. Waarom niet juist híer een bar of een restaurant starten? Of beiden? Geen gekke gedachte. Ook in Vlaanderen hadden ze immers jarenlang een eigen horeca-bedrijf, dus kennis en ervaring was er. Nu nog de papieren. In 2017 werden de eerste documenten bij de gemeente ingeleverd. Dit jaar werd Le Flandrien geopend. Franse molens gaan soms traag…

Maar er wordt niet geklaagd, het eerste seizoen is ondanks de tegenwerking van Corona goed afgesloten. Niet zo gek natuurlijk, want ‘Le Flandrien’ sluit natuurlijk naadloos aan op de reden waarom zoveel fietstoeristen naar Bédoin komen. Eerst een grand café op het terras van ‘Le Flandrien’, uitkijkend op die Kale Berg die je al fietsend wel even stil zal krijgen… En bij terugkomst, na de klim, een glas, of twee, om er de sterke verhalen bij uit te wisselen.

Het interieur van het restaurant is verbouwd tot een een klein fietsmuseumpje anno jaren ‘70. Tussen de beelden van Eddy Merckx en Lucien Van Impe ben je hier even terug in de tijd. De keuken biedt een variëteit aan gerechten, van een proteïnerijke ‘Pâtes bolognaise façon Flandrien’ tot een wat lichtere Salade Virenque… En natuurlijk is er geen zaak in de Provence waar zo’n ruime keuze is aan Belgisch bier. Vlaamser wordt het niet in Zuid-Frankrijk.

P.S. Vanaf 15 oktober sluit het restaurant voor de winterperiode en kan er alleen nog afgehaald worden. Blijf op de hoogte middels de Facebookpagina.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners