Fort de Brégançon, een bezoek waard

Officieel onderkomen van de Franse president en in de zomermaanden verblijft het staatshoofd er regelmatig en ontvangt er zelfs buitenlandse gasten. Deze zomer nog werd Bondskanselier Merkel er ontvangen door President Macron. Maar het fort is sinds 2013 ook voor het publiek toegankelijk als de president zijn koffers weer heeft gepakt.

Het fort werd gebouwd aan het eind van de 15e eeuw door Louis XI en had tot 1919 daadwerkelijk een militaire functie. Vanaf dat moment werd het fort door de staat verhuurd en door Robert Belanger, een voormalige minister van marine, gerestaureerd waar nodig en geschikt gemaakt voor privé-gebruik. In 1968 werd het weer volledig door de staat in gebruik genomen als presidentiële residentie en kwam de Gaulle er voor het eerst als Franse president.

Sinds 2013 is het fort officieel een nationaal monument en ook weer open voor publiek, bij afwezigheid van de president. De beheer- en onderhoudskosten van zo’n € 200.000 per jaar kunnen zo (deels) gedekt worden. Een bezoek aan Fort de  Brégançon is zeker de moeite waard. Bereid je wel voor op een stevige wandeling van bijna 3 uur met de gids. Kaarten voor een bezoek kun je op de website van Bormes Les Mimosas bestellen:

Liever vanuit de leunstoel? Volg dan de gids hieronder…

Credit foto’s: Office de Tourisme Bormes-les-Mimosas

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners