Pays du Ventoux

De Kale Berg of toch le Geánt de Provence? De Mont Ventoux heeft vele namen en is één van die bergen in de Provence waar je een keer op moet hebben gestaan. Op weg ernaartoe en genietend van het uitzicht passeer je niet alleen de woeste natuur, maar ook verschillende villages perchés en wijngaarden. Je vindt hier zoveel meer dan alleen de Mont Ventoux zelf. 

Maar eerst ga je hier natuurlijk omhoog naar naar de top, gelegen op 1912 meter. Met de auto en met de fiets te bereiken waarbij je kunt kiezen uit drie verschillende wegen: vanuit Bédoin op de zuidflank, Malaucène aan de noordwestkant of Sault aan de oostkant. Boven zul je ontdekken waar de berg haar naam aan te danken heeft: het waait hier altijd, en soms stevig.

 

Natuur rondom de Ventoux

Maak je gebruik van een van de wandelpaden, dan zul je snel ontdekken waarom dit gebied onlangs omgedoopt is tot een écht regionaal natuurpark, het negende in de Provence. Het park ligt als een driehoek tussen Vaison-la-Romaine in het noorden, Carpentras in het zuiden en Sault in het oosten. De Gorges de la Nesque en die van Toulourenc aan de noordkant van de Ventoux geven het landschap en de natuur nog meer profiel. Het bosrijke gebied nodigt uit om er te wandelen en te fietsen, zelfs als je niet zo nodig die berg op hoeft. Goede kans dat je er herten, wilde zwijnen of zelfs berggeiten tegenkomt.

 

Wijngaarden van de Ventoux

Hier kom je ook om kennis te maken met de wijnen van de Côte du Ventoux waarvan je de wijngaarden met name aan de zuidkant van de helling niet kunt missen. Even ten westen van de Ventoux bevinden zich beroemde wijndorpen zoals Gigondas en Vacqueyras en natuurlijk Beaumes-de-Venise waar de bekende witte dessertwijnen vandaan komen. 

Dorpen rondom de Ventoux

De streek is trots op haar elf ‘villages perchés’, Venasque, Gigondas, Le Beaucet, le Barroux, Méthamis, Blauvac, Crillon le Brave, la Roque Alric, La Roque sur Pernes, Sault en Aurel. Veelal hoog weggestopte dorpjes, allemaal een bezoek waard. Een paar tips:

 

Venasque

Een van de ‘Plus Beaux Villages de la France’, uitkijkend over het dal van de Nesque. Veel is nog bewaard gebleven uit de hoogtijdagen van dit dorp dat toen zijn naam gaf aan het Comtat Venaissin, het graafschap dat eeuwenlang aan de Kerkelijke staat behoorde.

Bédoin

Misschien wel het meest bekend onder fietsers: de startplaats voor de ultieme klim. Maar hier kom je ook voor een van de leukste markten van de streek, op maandagmorgen. 

Sault

Ook een ‘Plus Beaux Village’. Sault is omgeven door lavendelvelden en ligt  in een iets rustigere hoek van de Ventoux. Tevens de start voor de ‘gemakkelijkste’ fietsroute naar de top, dus verwacht ook hier veel fietsers. 

Meer info: 

Gids

Pays du Ventoux: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Avignon

 

Carpentras

 

Châteauneuf-du-Pape

 

Gordes

Haut Vaucluse

 

L’Isle-sur-la-Sorgue

 

Ménerbes

 

Orange

 

Apt

 

Fontaine-de-Vaucluse

 

Lourmarin

 

Malaucène

Monieux

 

Roussillon

 

Pays du Ventoux

 

Caseneuve

Samenwerking

Onze partners in Pays du Ventoux

Coffee bar / Restaurant in Bédoin
B&B/Gîtes Le Bouquet de Séguret

 

 

Coffee bar/restaurant in Bédoin
B&B/Gîtes Le Bouquet de Séguret