Klassiek rood uit Bandol

Klassiek rood uit de Provence

Al lang wordt niet alleen aan rosé gedacht als je mensen vraagt naar dé wijn uit de Provence. Een beetje liefhebber is bekend met rode klassiekers uit de streek. Châteauneuf-du-Pape bijvoorbeeld, de beroemde Rhône-wijn die even ten noorden van Avignon gemaakt wordt, wordt al snel genoemd natuurlijk.

Maar aan de Azuren kust ligt nog een klassiek wijngebied, dat van Bandol (Var), een vissersplaatje iets ten westen van Toulon. De wijngaarden van de Bandol AOC vind je vooral daarboven in plaatjes als Le Beausset, La Cadière-d’Azur, Le Castellet en Évenos. Ze vormen samen een prachtig wijngebied dat aan de noordkant afgeschermd wordt door het Massif de Sainte Baume en licht heuvelend uitloopt in de Middellandse Zee.

De favoriete rode wijn van Lodewijk XV komt hier vandaan. Dat zegt iets. Misschien hebben de rode wijnen van Bandol daar ooit wel hun faam aan te danken. Maar los van de voorkeur van een voormalige Franse koning, hier wordt al heel lang met veel zorg een rode topwijn gemaakt.


Strenge AOC sinds 1941

De rode Bandol staat bekend als een stevige Provençaalse wijn met een bijzondere smaak dankzij de Mourvèdre-druif, verantwoordelijk voor minstens de helft van de wijn, zo schrijven de regels van een van de oudste appellations (1941) in de Provence voor. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van de Grenache en Cinsault. De AOC regels behoren hier tot de strengste in de Provence. Een Bandol is bijvoorbeeld pas een AOC als de wijnranken zeven jaar oud zijn, de opbrengst per ha is gelimiteerd tot 40 hectoliter. Allemaal om de kwaliteit hoog te houden. Niet verbazend: een beetje Bandol is goed te bewaren, meer dan tien jaar, echte toppers het dubbele.


Mas de la Rouvière

In de streek wordt meer en meer duurzame wijn verbouwd, zoals bijvoorbeeld op Mas de la Rouvière (zie hoofdfoto en hieronder) waar de familie Bunan sinds begin jaren zestig de scepter zwaait. Zij maken hier naast klassiek rood natuurlijk ook witte en, vanzelfsprekend rosé wijnen. Ook die mogen er zijn en worden gemaakt cf. dezelfde strenge kwaliteitseisen van de AOC.

Wijnen uit Bandol

Premium abonnees van Côte & Provence hebben onlangs al een flesje klassiek rood van Mas de la Rouvière mogen ontvangen. Ook eens proeven? Bestel hier de rood, rosé of wit:

Credit foto’s: Mas de la Rouvière, Vins de Bandol

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners