Carpentras

Carpentras is een bijzondere stad met een rijke geschiedenis gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Hier kom je niet alleen voor de beroemde wekelijkse markt op vrijdagmorgen, maar ook voor bijvoorbeeld een bezoek aan de oudste nog in gebruik zijnde synagoge van Frankrijk. Een stad vol historie. 

De Grieken wisten vanuit Marseille de weg naar Carpentras al te vinden en ook de Romeinen lieten er hun sporen na. Daarnaast staat de oudste synagoge van Frankrijk in Carpentras en was de stad eeuwenlang, tot 1791, een officieel Pauselijk gewest bestuurd vanuit Rome. Met name door dat laatste voelt de stad misschien wel licht Italiaans aan. Veel uit  de rijke geschiedenis van Carpentras is bewaard gebleven. 

 

Geschiedenis in Carpentras

Ga de oude stad binnen via de Porte d’Orange, stammend uit de 13e eeuw. Ooit stonden er 32 torens langs de stadswallen van het middeleeuwse Carpentras, nu is er nog maar één over. Binnen de stadswallen vind je onder andere de synagoge uit 1367 met daar omheen de smalle straatjes van het voormalige ghetto. Hier wordt voor een deel de geschiedenis van de Joden in de Provence verteld. De Saint-Siffrein kathedraal vormt al eeuwenlang het christelijk centrum van de oude stad. Een bijzondere kathedraal, want hier wordt nog een van de spijkers uit het Kruis bewaard. Vlak naast de kathedraal bevindt zich het voormalig pauselijk paleis, tegenwoordig in gebruik als gerechtsgebouw. 

Aan de rand van de oude stad staat het voormalige ziekenhuis Hôtel-Dieu, nu een museum, maar ook een bibliotheek waar je een rijke collectie manuscripten en documenten vinden kunt. In dit immense gebouw worden ook regelmatig hedendaagse exposities gehouden.

De markt van Carpentras

Even genoeg geschiedenis opgesnoven? Ga dan lekker winkelen in of rondom de passage Boyer. Deze passage is een van de oudste overdekte winkelpassages in Frankrijk, gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. Hier waan je je heel even in Parijs, met de trendy winkeltjes en het grote glazen dak boven je. 

En zeker op vrijdag kun je in Carpentras niet om de wekelijkse markt heen. Een van de grootste Provençaalse markten waar alles dat verbouwd worden rondom de stad wordt verkocht. Veel fruit zoals aardbeien en meloenen van het seizoen, maar ook wijn, brocante en meer. Van december tot en met februari worden hier ook de beroemde zwarte truffels verkocht, het goud van de Provence!

Buiten de stad

Even ten zuiden van Carpentras vind je Fontaine-de-Vaucluse, waar de maar liefst 37 fonteinen het middeleeuwse stadje haar naam hebben gegeven. 

Ten noordwesten van de stad kom je al gauw in Beaumes-de-Venises, bekend van de zoete dessertwijnen, en even verderop vind je bekende wijndorpen zoals Gigondas en Vacqueyras.  

En natuurlijk kijkt de witte top van de Mont Ventoux je altijd aan vanuit het noorden, en nodigt je uit om daar van het uitzicht over de Provence te genieten. 

Gids

Carpentras: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Avignon

 

Carpentras

 

Châteauneuf-du-Pape

 

Gordes

Haut Vaucluse

 

L’Isle-sur-la-Sorgue

 

Ménerbes

 

Orange

 

Apt

 

Fontaine-de-Vaucluse

 

Lourmarin

 

Malaucène

Monieux

 

Roussillon

 

Pays du Ventoux

 

Caseneuve

Samenwerking

Onze partners in Carpentras en omgeving

Le Bouquet de Séguret

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.

 

 

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

B&B Bouquet de Seguret
B&B Bouquet de Séguret

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.