Gordes

Het dorpje Gordes komt vaak naar voren in de top tien van mooiste dorpjes in Frankrijk. Het dorp ligt in het hartje van het regionale natuurpark de Luberon, heeft een rijke geschiedenis en je kunt hier heerlijk uit eten. Ook is het dorp al meer dan eens het decor van een film geweest. De bekendste is wel ´A good year´ waarin de prachtige omgeving van Gordes helemaal tot zijn recht komt.  Ook in de omgeving is veel te ontdekken van lavendelvelden tot authentieke bouwwerken waar vroeger mensen in woonden.

De geschiedenis van Gordes gaat terug tot in de steentijd. Een reden voor velen om in dit authentieke dorpje in de Vaucluse op zoek te gaan naar die typische Provençaalse sfeer.

 

Terug in de tijd 
Het dorp is gebouwd op een vooruitspringende rots van het Massif du Luberon en uit opgravingen blijkt dat hier al sinds de steentijd mensen wonen. Vanuit strategisch oogpunt besloot men de locatie bovenop een rots te benutten en een groot kasteel te bouwen. In de veertiende eeuw wordt de bouw van het kasteel nogmaals veranderd zodat het nog gemakkelijker vijandelijke invallen kon trotseren. Doordat het dorpje last had van plunderaars werd besloten om vestigingsmuren rondom het kasteel te bouwen. Hiervan zijn slechts enkele delen bewaard gebleven. In 1525 begon het renoveren en verfraaien van het kasteel, in opdracht van Bertrand Rambaud de Simiane, wiens machtige familie regeerde over de meeste dorpen in de Luberon. Het werd gerenoveerd in de toentertijd populaire Renaissance-stijl. 

 

Authentieke Franse sfeer
Gordes is een van de mooiste en daarom ook bekendste dorpjes uit de Provence. Het staat bekend om zijn smalle en authentieke Franse straatjes waar je veel winkels tegenkomt die kunst aanbieden. Natuurlijk kan je ook genieten van de Franse keuken op de verschillende sfeervolle pleintjes.

Tip! Bezoek Gordes in het voor of naseizoen. Er zijn dan minder toeristen en het weer is dan ook een stuk aangenamer.

 

Abdij van Sénanque
Een plek die we je niet willen onthouden als je in de buurt van Gordes bent is de Abdij van Sénanque. Het prachtige klooster is omringd door lavendelvelden en is nog steeds in gebruik. Sportievelingen kunnen een wandeling maken vanuit Gordes naar de abdij. Op een mooi wandelpad loop je deze route in negen kilometer. 


Village des Bories

Een andere tip in de omgeving is Village des Bories. Het dorp is bijzonder omdat hier borries (hutten) staan die zijn gemaakt in het bronzen tijdperk. Het geeft een goed beeld van hoe de mensen in de Provence destijds leefden. Oorspronkelijk werden de hutten gebruikt om dieren onderdak te bieden. Later werden ze ook gebruikt als echte woningen. Het dorp is tegenwoordig een historisch monument.


Bereikbaarheid

Met de auto rijd je in ongeveer 11 uur naar Gordes.
– Per vliegtuig: Aéroport Marseille Provence waarna je met de auto binnen 2 uur in Gordes bent.

Gids

Gordes: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Avignon

 

Carpentras

 

Châteauneuf-du-Pape

 

Gordes

Haut Vaucluse


L’Isle-sur-la-Sorgue


Ménerbes


Orange

Apt

 

Fontaine-de-Vaucluse

 

Lourmarin

 

Malaucène

Monieux

 

Roussillon

 

Pays du Ventoux

 

Caseneuve

Samenwerking

Onze partners in Gordes

Le Bouquet de Séguret

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.

 

 

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

B&B Bouquet de Seguret
B&B Bouquet de Séguret

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.