Marseille

Marseille is niet alleen de oudste stad van Frankrijk, maar is na Parijs ook nog eens de grootste stad van Frankrijk. De havenstad is bekend als de bakermat van de bouillabaisse en natuurlijk doet de basiliek Notre-Dame de la Garde bij velen een belletje rinkelen. In het centrum vind je le Vieux-Port waar je kunt genieten van vele de terrasjes en mooie jachten. De oude wijk le Panier ligt ten noorden van de haven en kenmerkt zich door de smalle straten en charmante pleintjes. Voor een middag shoppen of luieren aan het strand kun je ook goed terecht in Marseille, kortom genoeg te beleven!

De stad was van oorsprong een Griekse kolonie en kreeg de naam Massilia. De kolonie was belangrijk voor de Grieken omdat de ligging zeer gunstig was. Er werd dan ook veel gehandeld in zout, tin, keramiek en wijn en de stad groeide uit tot een belangrijk handelscentrum. Na verschillende aanvaringen met de Etruksen en de Carthagers besloot de stad zich vrijwillig bij het Romeinse Rijk aan te sluiten om zoveel mogelijk vrijheid te behouden. Na de val van het Romeinse Rijk kreeg Marseille te maken met plunderingen die duurden tot de negentiende eeuw. Hierna maakte de stad een periode van groei door dankzij de toenemende handel en het opkomende toerisme. Voor een historische uitstapje vandaag de dag maak je de klim naar de indrukwekkende basiliek Notre-Dame de la Garde op het hoogste punt van Marseille. De basiliek is gebouwd op een 162 meter hoge kalkstenen rots en is een belangrijke toeristische trekpleister van de stad. Ook trekt hij jaarlijks vele bedevaartgangers, met name op 15 augustus tijdens Maria Hemelvaart, een officiële feestdag in Frankrijk. De basiliek wordt door locals ook wel ‘la bonne mère’, de goede moeder, genoemd door de vele mariabeelden die er te vinden zijn. 

 

Le Vieux-Port
De oude haven is het centrum van Marseille waar je veel kunt beleven. ’s Ochtends vroeg vertrekken hier de vissersboten om verse vis te vangen voor de markt die in de oude haven plaatsvindt. Op de terrassen rondom de haven kun je genieten van alle bootjes en gekleurde huisjes. En natuurlijk kun je hier ook de bouillabaisse proeven waar Marseille om bekend staat. In 2013 is Marseille verkozen tot culturele hoofdstad van Europa en kreeg le Vieux-Port een complete metamorfose. De straten rond de haven werden autoluw en in de plaats daarvan kwamen fijne wandelzones die het nog sympathieker maken om er te vertoeven.

Quartier le Panier
Le Quartier du Panier is de oudste wijk van Marseille en uitgegroeid tot een kunstenaarswijk.Je kunt hier verdwalen in de smalle straatjes met allerlei bijzondere kunstgalerieën en -ateliers waar de kunstenaars aan het werk zijn. De straten zijn versierd met allerlei vormen van
street art, het ene kunstwerk nog groter dan het andere en je zult hier dan ook je ogen uitkijken. Tip! Bezoek de wijk te voet want door de vele kleine trappetjes klim en daal je behoorlijk en ontdek je het quartier het beste. 


Shoppen

Liefhebbers van shoppen kunnen goed terecht in Marseille. Zo zijn er twee grote winkelwalhalla’s waar je trendy lifestyle winkels, kledingboetiekjes en eetgelegenheden kunt vinden. De eerste is Les Docks; een nieuw winkelcentrum in een oud pakhuis aan de haven. De tweede is Les Terrasses du Port. Je bent hier direct aan het water waardoor je het gevoel hebt op een cruiseschip te zijn. Beide winkelcentra hebben zo’n 50 winkels met bekende merken waar je je prima kunt vermaken. 


Kustplaats

Marseille ligt aan de Middellandse zee en dat betekend natuurlijk ook strand! Het dichtstbijzijnde strand is Plage des Catalans, een fijn zandstrand. Even verderop vind je Plage du Prado, dit is een kiezelstrand met een roller- en skatepark. Het grootste zandstrand is Point Rouge waar je kunt genieten van verschillende restaurants. Voor meer rust kun je terecht bij de prachtige Calanques net buiten de stad. Hier kun je een heerlijke kustwandeling maken door het bos, over de grillige rotsen en geweldig relaxen bij de witte zandstrandjes. 


Bereikbaarheid

  • Met de auto rijd je in ongeveer 11 uur van Utrecht naar Marseille. 
  • Per vliegtuig: vlieg op Aéroport Marseille Provence. 
  • Per trein: de TGV brengt je vanaf Parijs in 4 uur naar Marseille.
Gids

Marseille: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in Marseille

Le Bouquet de Séguret

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.

 

 

Nederlands kleinschalig vakantiepark Résidence Les Belles Heures in Roaix. Voor een heerlijke vakantie tussen de  glooiende landschappen waar wijnbouw en olijfbomen met elkaar zijn verweven.

B&B Bouquet de Seguret
B&B Bouquet de Séguret

Nederlandse B&B en appartementen in Séguret, ingesloten tussen de beroemde wijngaarden van de Côtes du Rhône, en met uitzicht op Séguret en de Dentelles de Montmirail.