Voorbij de calanques: Cassis – deel 1

Journalist Anne van der Wal woonde vorig jaar een tijdje in Cassis en dompelde zich toen volledig onder in de lokale levensstijl. en wat blijkt: Cassis is veel meer dan alleen de prachtige nabijgelegen calanques. In deze reportage deelt Anne haar favoriete activiteiten en lievelingsadressen. Vandaag deel 1.


Met recht een petit paradis

‘Reis twintig minuten met de auto of trein oostwaarts van Marseille en je komt terecht in petit paradis Cassis. Hoewel het er ‘s zomers volstroomt met toeristen, is het er echt een klein paradijs te noemen. Het heuvelachtige havenstadje dat slechts achtduizend inwoners telt heeft namelijk alles om de rest van de wereld even te vergeten. Dat is precies wat ik tijdens de zomer van 2020 heb gedaan. Ik wilde mijn Frans naar een hoger niveau tillen en de zon en het joie de vivre van de Franse zuidkust lonkten. Tijdens een online zoektocht stuitte ik op een advertentie van een gezin dat hulp zocht in het hostel dat zij runden, en zo geschiedde. Twee maanden lang woonde ik bij het gezin in huis en heb ik me ondergedompeld in het leven van de Cassidains.


Goed te voet

Ik kwam erachter dat dit Zuid-Franse dorpje genoeg te bieden heeft om je lange tijd te kunnen vermaken. Cassis is een dorpje dat prima in één middag te bezichtigen is, maar de sportieve activiteiten en stranden in de omgeving zorgen ervoor dat je er ook gerust een paar dagen kunt verblijven. Iedereen kent dit dorp natuurlijk van de nabijgelegen beroemde calanques, maar er valt hier nog veel meer te beleven. Cassis is een fijne vakantiebestemming voor families, maar ook voor actieve stellen en soloreizigers is dit absoluut een klein paradijs.


Veelzijdig Cassis

Wie aan Cassis denkt, denkt aan de iconische grillige kustlijn van de Bouches-du-Rhône. Hier vind je de aquamarijne calanques met kraakhelder water die je te voet kunt bezoeken. Maar het kustdorpje met de vrolijk gekleurde huizen en de prachtige haven verraadt al dat er meer achter Cassis schuilt. Het hart van het dorp ligt direct aan zee. Aan de ene kant een waanzinnig uitzicht op het Parc National des Calanques, het indrukwekkende nationale park met de hoge rotsen en de prachtige stranden. En aan de andere kant siert het Château de Cassis het blikveld, samen met de Cap Canaille, de hoogste klif van Frankrijk die Cassis van het naastgelegen dorp La Ciotat scheidt. Het achterland wordt gekenmerkt door de vele wijngaarden.


Voor wie?

En dit maakt Cassis dan ook een plek voor iedereen: natuurliefhebbers, zon- en strandaanbidders, wijnfanaten en sportievelingen kunnen er allemaal hun ei kwijt. Hoewel het hart van Cassis klein is, biedt de directe omgeving genoeg gelegenheid om je meerdere dagen te vermaken. Mits je in Cassis zelf verblijft, is alles te voet te doen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een plek om aan te doen voor een middag, maar echt, het is ook een heerlijke plek om langer te verblijven. En om dat te demonstreren, neem ik je drie dagen mee naar Cassis en deel ik gelijk ook mijn favoriete plekken, activiteiten en adresjes. Reisinspiratie gegarandeerd. 


Dag 1 in Cassis

Brood koop je in Cassis bij Boulangerie Lion aan de Rue Dr Séverin Icard, dat is een absolute must. Ik heb me laten vertellen dat deze boulangerie bekendstaat als een van de betere in de Bouches-du-Rhône en of dit nu waar is of niet, na een stukje brood te hebben geproefd zul je dit beamen. De baguettes en croissants zijn er overheerlijk, maar de pain aux raisins spant de kroon. Ik begin al te watertanden als ik eraan denk. Na een ontbijtje van Boulangerie Lion ben je klaar voor een sportieve ochtend. Een activiteit die je steeds meer ziet aan de Franse kust is het zogenaamde ‘suppen’. Stand up paddling, waar de letters SUP voor staan, wint aan populariteit aan de kust omdat je vrij gemakkelijk balans kunt houden op de plank terwijl je jezelf met een peddel door het water beweegt. Een SUP-plank huur je voor een uur of langer bij Plage de la Grande Mer. In de ochtend is de zee op haar kalmst en peddel je gemoedelijk langs de kust van Cassis, richting Plage du Corton of zelfs richting de calanques.


Tijd voor de zon

Nadat je je SUP-plank weer hebt ingeleverd is het tijd voor een heerlijke middag op Plage de l’Arène, dat op een kwartier lopen van het centrum ligt. Eigenlijk zou ik dit verborgen juweeltje niet moeten verklappen, want dit is het enige strand waar het, zelfs in het hoogseizoen, niet zwart ziet van de toeristen. Het is er idyllisch, paradijselijk bijna, en het rotsachtige strand is prachtig gelegen tussen de kliffen van de Cap Canaille en wijngaard Le Clos Sainte- Magdeleine. Vooral in juli en augustus is het er beduidend aangenamer toeven dan op de andere stranden die op loopafstand van het centrum van Cassis te vinden zijn. Neem wel je eigen lunch mee, in de buurt van deze perle rare zijn namelijk geen restaurants te vinden.


Avondprogramma

Ook ’s avonds is het prima toeven in het gezellige havendorp. Restaurant À Table is gelegen in een van de schattige straatjes achter de drukke boulevard. Vegetariërs weten maar al te goed: vaak zijn ze in Frankrijk veroordeeld tot het bestellen van een simpele salade verte. Maar neem dan restaurant À Table. Hier kunnen vegetariërs volledig hun hart ophalen, met onder andere het assiette végétarienne dat ik alleen maar kan aanbevelen.’ 

ADRESSEN 
BOULANGERIE LION, 28 rue Dr Séverin Icard 
LOCATION KAYAK CASSIS, Plage de La Grande Mer 
LAGE DE L’ARÈNE, 816-946 avenue du Revestel 
À TABLE, 7 rue Dr Séverin Icard

Volgende week vertelt Anne je meer en neemt ze je mee op dag 2 en 3 in petit paradis Cassis.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners