le Castellet

Twee Plus Beaux Villages in de Provence rijker

We hadden er al een paar natuurlijk want de Provence barst er van: Plus Beaux Villages. Maar onlangs zijn er twee villages aan toegevoegd: Le Castellet en Cotignac, beiden in de Var.

Le Castellet kennen we natuurlijk ook van het racecircuit maar kenners weten dat het dorpje natuurlijk veel meer de moeite waard is. Op twintig kilometer van Toulon en iets verder van Marseille biedt het moedige dorpje al jarenlang weerstand aan de ruimtelijke en commerciële druk. De erkenning met het kwaliteitslabel ‘Plus Beaux Villages de France’ zal daar zeker bij helpen.

Tussen de Gorges du Verdon en de Côte d’Azur is Cotignac natuurlijk ook al lange tijd een trekpleister voor wie eens een heerlijk Provencaals dorpje wil bezoeken. Met 17 fonteinen, gelegen aan die indrukwekkende klif vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt over het dorp en de Provence Verte eromheen. De gemeente maakt er ook al jarenlang werk van om het oude centrum van het dorp te renoveren en al dat werk is nu beloond met een welverdiend label ‘Plus Beaux Villages de France’Les Plus Beaux Villages de France waren er niet geweest zonder Charles Ceyrac, burgemeester van Collongues-la-Rouge. In 1982 startte hij deze organisatie met als doel om de krachten te bundelen van het Franse erfgoed dat gevormd wordt door al die bijzondere dorpen à la campagne. Toen al liep het platteland langzaam maar zeker leeg en er moest iets gedaan worden ter promotie van het leven juist buiten de stad.

Momenteel zijn er 172 dorpen die het felbegeerde logo aan de ingang van hun dorp mogen zetten.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners