Het Cotignac van correspondent Folkert Trouw

Een van de favoriete dorpen van Folkert Trouw in de Provence is het prachtige schilderachtige dorpje Cotignac. Aan de voet van de berg Bessillon, met zijn 813 meter hoogte de hoogste berg in de Var, ligt Cotignac. Folkert neemt je mee naar zijn lievelingsplekken in Cotignac en vertelt je waarom dit dorp een bezoek waard is.


Grotwoningen: terug in de tijd

Het dorp is gebouwd op zeer rijke tufgronden die door de rivier de Cassole uitgesleten zijn tot grote opstaande rotswanden van wel tachtig meter hoog. In deze rotswanden zijn prachtige grotwoningen gebouwd die nog altijd via kleine kronkelige trappetjes kunt bezoeken. Het is echt een aanrader zeker met kleine kinderen, die vinden het namelijk erg spannend. Als je eenmaal boven bent na al die smalle trappetjes wordt je getrakteerd op een adembenemend uitzicht. De ingang van deze grotwoningen is helemaal bovenin het dorpje Cotignac en de wandeling ernaartoe is ook prachtig door de kleine straatjes met huizen in alle kleuren.


Van olijfolie tot kunst

Archeologen hebben de eerste bouwwerken van Cotignac gedateerd op 1033 na Christus. Cotignac was in de vroege jaren een grote speler op het gebied van de productie van olijfolie en dit zie je in veel oude gebouwen nog terug. In het dorp zie je verschillende sporen terug van deze olijfolie-geschiedenis. De ronde gewelven met olijfpersen erin konden vroeger door de dorpsbewoners gebruikt worden. Vandaag de dag is het dorp echter met name bekend door de vele kunstgalerieën die je hier vindt. Het mag dan ook zeker een artistiek dorp genoemd worden. Zowel op het dorpsplein als in de kleine straatjes achteraf vind men tientallen galerieën van kunstenaars. Daarnaast is het dorp bekend van zijn wekelijkse markten op dinsdagmorgen, een grote Provençaalse markt op het plein midden aan de Cours de Gambetta dat ook zeker het bezoeken waard is.


De inwendige mens

Maar ook de restaurants van Cotignac mogen we zeker niet vergeten te noemen. Voor een klein dorp als Cotignac zijn er behoorlijk veel goede restaurants aanwezig op het grote plein. Onder de platanen kun je heerlijk eten maar ook net buiten het dorp aan de D22 kun je heerlijk eten bij het gastronomische restaurant Clos des Vignes. Alleen een apéro? Voor een heerlijk aperitief kun je terecht bij de heerlijke wijnbar Nestuby op het Cours de Gambetta. Daar heb ik voor het eerst in mijn leven zelfs een rosé uit een blikje gedronken. In eerste instantie schrok ik en dacht, dat kan geen goede kwaliteit zijn, maar ik moet zeggen hij was heerlijk. En de marketing werkt want dat blikje rosé vergeet ik niet snel meer.


La Tuf

Maar ook net iets verder aan de voet van het plein vind je Bière la Tuf; een brouwerij waar men zelf het bier brouwt. Het heeft een heerlijk terras waar je ook buiten het seizoen heel knus zit…zeker een aanrader. Ze organiseren ook vaak optredens dus het is leuk hun site in de gaten te houden Bière La Tuf.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners