Ontdek Saint-Tropez

Saint-Tropez mag gerust het bekendste dorp van Frankrijk genoemd worden. In dit vissersdorp aan de Zuid-Franse kust komen twee werelden samen: de authentieke Provence, maar ook de mondaine ambiance van de Côte d’Azur die een grote aantrekkingskracht uitoefent op de rijken der aarde. Van beroemd inwoonster Brigitte Bardot tot de tarte Tropézienne: Saint-Tropez kun je enkel iconisch noemen. 

Of je er ooit bent geweest of niet, iedereen heeft wel een idee bij Saint-Tropez. Of je nu onmiddellijk denkt aan het vissersdorpje van de jaren zestig met boegbeeld Brigitte Bardot die er nog altijd woont, of meer aan de jetset van nu met David Beckham en Beyoncé op een superjacht: één ding is zeker, Saint-Tropez is een plek voor de rich & famous.

 

Pétanque

Maar er is natuurlijk nog veel meer dat dit ooit zo eenvoudige dorp aantrekkelijk maakt. Hier kan de gewone sterveling namelijk ook heerlijk vakantie vieren. Bezoek de haven, het imposante Place des Lices waar je overdag geniet van de markt en ‘s avonds van de wedstrijdjes pétanque. Bezoek La Citadelle en het museum van maritieme geschiedenis, of verdiep je in de filmhistorie van Saint-Tropez in het musée de la Gendarmerie et du Cinéma. 

De heerlijkste stranden zijn La Ponche en Les Graniers, maar ook het fijne zandstrand plage de la Bouillabaisse is heerlijk. 

 

Een trots volk

Toch is Saint-Trop’ toch vooral Saint-Tropez, een klein Provençaals dorp dat trots is op zijn tradities. Dat zie je terug in de beroemde Bravades, die in de maand mei worden gehouden als eerbetoon aan de trompet en de martelaar Torpetius. Drie dagen lang vinden er processies en fanfares plaats in het trotse dorp.

Wandel over de kade van La Ponche, de kleine haven, of verdwaal in de roze en okerkleurige steegjes van de oude stad. 

Bijzondere events

Je zou kunnen zeggen dat Saint-Tropez slachtoffer is geworden van zijn eigen succes, maar eigenlijk geldt dat alleen in de zomer. Zodra de drukke zomermaanden achter de rug zijn, keert de rust terug in het pittoreske dorp aan de Middellandse zee. In het najaar wordt Saint-Tropez het paradijs voor liefhebbers van zeiljachten. Een jaarlijks terugkerend evenement is Les Voiles de Saint-Tropez, eind september. Prachtige luxe zeilschepen nemen dan de plaats in van de peperdure jachten die normaalgesproken in de haven liggen. Een lust voor het oog. 

Hoe kom je er?

  • Per vliegtuig: Aéroport International Nice Côte d’Azur met bestemmingen in 30 verschillende landen. 
  • Per trein: de TGV brengt je vanaf Parijs in minder dan 5 uur naar Saint-Raphaël, waarna je de bus of taxi neemt.
  • Per auto: de afstand Utrecht-Saint Tropez bedraagt zo’n 1300 km. 
Gids

Saint-Tropez: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Le Lavandou

 

Les-Salles-sur-Verdon

 

Lorgues

 

Île de Porquerolles

Bormes-les-Mimosas

 

Grimaud

 

Hyères

 

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume

Saint-Tropez

 

Sanary-sur-Mer

 

Bandol

 

Draguignan