Biot

Share
Ontdek Biot

Op nog geen vijf minuten van de Middellandse zee ligt het ambachtsdorp Biot, bekend om haar mondgeblazen glaskunstwerk en de reusachtige jarres (kruiken) waar olijfolie in werd bewaard. Met trots presenteert de hoofdstad van de glaskunst zich sinds 1997 als Ville et Métiers d’Art. Naast glaswerk vind je hier prachtige pottenbakkerijen en vele kunstenaars die een kijkje bieden in hun aterlier. Hoog bovenop de heuveltop is het genieten van weidse uitzichten op lager gelegen olijfgaarden en de heerlijk geurende mimosa. 

Een rijke geschiedenis typeert deze middeleeuwse stad: in 1209 gaf de graaf van Provence het land aan de Ridders van de Tempelorde en tussen La Place des Arcades en de oude kerk kun je nog een glimp opvangen van vroegere tijden waar het oude kasteel van de Tempeliers stond. Nu is La Place des Arcades het centrum van het dorp met fascinerende Ligurische architectuur, terracotta huizen met felgekleurde luiken en overal bloeiende bougainvillea. In de zomermaanden kijk je je ogen uit op de kunstwerken die hier tentoon worden gesteld. 

 

Sainte-Madeleine kerk

Een stukje verderop rijst de verrassend grote Sainte-Madeleine kerk tussen de nauwe straatjes op. Herbouwd in de 15e eeuw op de fundamenten van een oude romaanse kerk wachten er binnenin tal van kunstwerken en een zeer bijzonder altaarschilderij: La Vierge de Rosaire

 

Bewonder de ambachten

Niet voor niks wordt Biot een ambachtsdorp genoemd: maar liefst zestig verschillende kunstenaars, van juweliers, glasblazers en pottenbakkers tot schilders, illustatoren en leerambachtslieden, open hun deuren voor publiek. In La Verrerie de Biot zie je glasblazers aan het werk en in het kleine musem vind je een keur aan exotisch glaswerk. 

Het bekendste museum van Biot is het Musée national Fernand Léger waar je jezelf onderdompelt in de schilderijen, sculpturen, tekeningen en keramiek van deze grootmeester.

 

In de natuur

Biot ligt hoog boven de rivier La Brague, maar zodra je naar bedenen loopt de natuur in word je verwelkomd door fantastische watervallen, groene oases en het zingen van de wind en de vele dieren die je onderweg tegenkomt. Kies een van de vijf wandelroutes om de geweldige mediterraanse landschappen rondom Biot te ontdekken. 

 

Hoe kom je er? 

  • Per trein: de TGV brengt je vanaf Parijs in minder dan 5,5 uur naar Nice, waarna je de trein of bus neemt naar Biot
  • Per vliegtuig: Aéroport International Nice Côte d’Azur met bestemmingen in 30 verschillende landen
  • Per auto: de afstand Utrecht-Biot bedraagt zo’n 1345 km

 

Meer info: 

 

 

 

Gids

Biot: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Saint-Paul-de-Vence

 

Biot

 

Cagnes-sur-Mer

 

Gourdon

Île de Lérins

 

Isola 2000

 

La Turbie 

 

Le Bar-sur-Loup

Roquebrune-Cap-Martin

 

Saint-Martin-Vésubie

 

Saorge

 

Tende

Théoule-sur-Mer

 

Tourrettes-sur-Loup

 

Vallauris 

 

Villefranche-sur-Mer