Èze

Share
Ontdek Èze

Tussen Monaco en Nice, op ruim 400 meter boven zeeniveau, ligt Èze, een van de mooiste dorpjes aan de Côte-d’Azur. Via de imposante stadspoort uit de 14e eeuw treed je binnen in het middeleeuwse dorpje met gewelfde doorgangen, vele trappetjes en haar ongekend mooie uitzicht over de Riviera.

Bij helder weer is zelfs het eiland Corsica te bewonderen. Niet alleen de panoramische uitzichten en de rijke historie benemen je de adem, Èze staat ook bekend om de vele luxueuse villa’s rondom het eeuwenoude plaatsje.

 

In het dorpje zijn pittoreske winkeltjes, kunstgaleries en restaurants te vinden. Je ontkomt niet aan de heerlijke Provençaalse geur van jasmijn en bougainvillea die het charmante Èze wit en paars kleuren. 

 

Een overweldigende bloemenpracht die overgaat in de botanische tuin, Le Jardin exotique d’Èze, op het hoogste punt van het dorp. Ontdek maar liefst 400 verschillende soorten cactussen, agaves, aloës en vetplanten, de beelden van kunstenaar Jean Philippe Richard en droom weg bij het spectaculaire uitzicht.

 

Historie en erfgoed

Op het charmante kerkplein rust de neo-klassieke l’Église d’Èze-Village, gebouwd in de 18e eeuw, op de ruïnes van een kerk uit de 7e eeuw. De prachtige kerktoren bestaande uit twee verdiepingen is meerdere keren getroffen door de bliksem en verloor hierdoor haar originele koepel. 

Binnen in de toren geniet je van een typische barokke trompe-l’oeil waar echte en neppe ramen, en een echte en neppe preekstoel samenkomen in de realistische muurschilderingen.

 

 

Hoogtepunt: wandelroute ‘Sentier Nietzsche’

Een van de hoogtepunten van Èze is de chemin de Nietzsche:

een steile wandeling vanaf Èze Bord-de-Mer aan het water naar het hoger gelegen Èze Village. Het pad is ontdekt door de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche en een waar avontuur vol typisch mediterrane vegetatie, adembenemende uitzichten en een flinke klim van 45 minuten. Tijdens zijn verblijf aan de Franse zuidkust liep Nietzsche hier geregeld omhoog. Terug naar het water met de bus of te voet om te genieten van de vele kleine schaduwrijke strandjes waar je je bijna alleen op de wereld waant.

 

Hoe kom je er? 

  • Per trein: de TGV brengt je vanaf Parijs in minder dan 5,5 uur naar Nice, waarna je de trein of bus neemt naar Eze-sur-Mer
  • Per vliegtuig: Aéroport International Nice Côte d’Azur met bestemmingen in 30 verschillende landen
  • Per auto: de afstand Utrecht-Grasse bedraagt zo’n 1380 km

 

Meer informatie: 

Gids

Èze: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Saint-Paul-de-Vence

 

Biot

 

Cagnes-sur-Mer

 

Gourdon

Île de Lérins

 

Isola 2000

 

La Turbie 

 

Le Bar-sur-Loup

Roquebrune-Cap-Martin

 

Saint-Martin-Vésubie

 

Saorge

 

Tende

Théoule-sur-Mer

 

Tourrettes-sur-Loup

 

Vallauris 

 

Villefranche-sur-Mer