Grasse

Share
Ontdek Grasse

Maak kennis met Grasse, la Ville d’art et histoire, gelegen in de heuvels van het Zuid-Franse achterland op zo’n twaalf kilometer van de mediterraanse zee. Grasse herbergt een rijke historie van leerlooierijen en handschoenenateliers die de bakermat vormen van de hedendaagse parfumindustrie.

 

Vol trots draagt de stad de naam ‘wereldhoofdstad van de parfum’. De knowhow is zelfs te vinden als werelderfgoed op de Unesco-lijst. Bewonder de karakteristieke herenhuizen uit de 19e eeuw in de oude binnenstad, bezoek de beroemde parfumhuizen Fragonard, Molinard en Galimard en ontrafel de geschiedenis van het parfum.

Waar je je ook bevindt in het oude centrum vol gekleurde gevels en geplaveide straatjes, overal hangt de geur van lavendel, mimosa en rozen. Net voor het oude centrum ligt parfumfabriek Fragonard opgericht in 1926.

Indrukwekkend om te zien is niet alleen de manier waarop parfum wordt gemaakt, ook de schilderwerken van Eugène Fuchs, de grondlegger van Fragonard, zijn bewonderenswaardig. Even de hoek om en je komt bij Musée International de la Parfumerie voor een interessant kijkje in de geschiedenis en evolutie van het parfum. 

 

Kunst en erfgoed

Naast het stadhuis staat een imposante uitkijktoren van tufsteen die stamt uit 1100, le Tour de Guet. Op het plein vind je ook de van oorsprong gotische kathedraal Notre-Dame-du-Puy met aan de muren kunstwerken van Rubens, Jean-Honoré Fragonard en Louis Bréa. Meer provençaalse (kunst)geschiedenis is te bewonderen in Musée d’Art et d’Histoire de Provence.

 

Eropuit in de natuur

Grasse beschikt over een microklimaat waardoor het er het hele jaar door vaak warm is. Rijd langs de uitgestrekte bloemenvelden vol irissen, meirozen en jasmijn die gebruikt worden voor de parfumindustrie.

De jasmijn heeft hoog aanzien in Grasse, zo is deze bloem niet alleen het onmisbare ingrediënt van een van de meest iconische parfums ter wereld, N°5 van Chanel, ook organiseert de stad het jaarlijkse Fête du Jasmin waarbij het publiek wordt getrakteerd op een oogstrelende parade en het gooien van echte bloemen.

 

Ontdek ook het achterland

Het achterland van Grasse, Pays de Grasse, mag ook zeker niet vergeten worden. Weg van de drukke kust ademt het achterland rust uit. Prachtige landschappen en de wilde natuur zijn het decor voor wandelingen, sportieve activiteiten als klimmen en mountainbiken, en skiën in de wintermaanden. 

 

Hoe kom je er? 

  • Per trein: de TGV brengt je vanaf Parijs in minder dan 5,5 uur naar Nice, waarna je de trein of bus neemt naar Grasse
  • Per vliegtuig: Aéroport International Nice Côte d’Azur met bestemmingen in 30 verschillende landen
  • Per auto: de afstand Utrecht-Grasse bedraagt zo’n 1350 km

 

Meer informatie:

Gids

Grasse: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Saint-Paul-de-Vence

 

Biot

 

Cagnes-sur-Mer

 

Gourdon

Île de Lérins

 

Isola 2000

 

La Turbie 

 

Le Bar-sur-Loup

Roquebrune-Cap-Martin

 

Saint-Martin-Vésubie

 

Saorge

 

Tende

Théoule-sur-Mer

 

Tourrettes-sur-Loup

 

Vallauris 

 

Villefranche-sur-Mer