Menton

Share
Ontdek Menton

Menton, de ‘Parel van Frankrijk’, ligt op de grens van Italië, Monaco en Nice en met haar weldadige subtropische microklimaat is het hier het hele jaar door lekker vertoeven. Laat je betoveren door de Provençaalse pracht en praal van kleurrijke gevels, okerkleurige steegjes en vooral de overdaad aan bloemen en grote sinaasappel- en citroenbomen die het straatbeeld sieren in dit charmante stadje.

Het historische stadscentrum, Le Vieux Menton, nodigt uit om heerlijk door de smalle straatjes te struinen en een bezoek te brengen aan de 17e eeuwse Basilique Saint Michel Archange. Een prachtig stukje barokke kunst met de warm gele gevel, de hoge klokkentoren en de binnenplaats versierd met mozaiëken van kiezels waarin het wapen van de Grimaldi’s te zien is. Welke kant je ook op gaat, de basiliek is omringd door gezellige authentieke straatjes en pleinen waar je het echte Franse leven ervaart. Loop ook even binnen bij Marché des Halles, een overdekte markthal van bijna een eeuw oud waar je dagelijks verse groente en de meest zoete sinaasappelen, citroenen en ander fruit vindt. 

 

Musée Jean Cocteau

Tegenover Marché des Halles en aan de kust van de Middellandse Zee staat het modern vormgegeven Jean Cocteau-museum, genoemd naar de surrealistische dichter, schrijver en filmmaker Jean Cocteau. In het opvallende gebouw zijn 990 van zijn kunstwerken te vinden die al zijn periodes vertegenwoordigen. De trouwzaal van het gemeentehuis, La Salle des Mariages, is geheel door Cocteau gedecoreerd en zeker een bezoekje waard. 

 

Bloemenstad aan de Côte d’Azur

Weelderige bloemen, palmen en pijnbomen zijn te vinden in de vele tuinen die Menton rijk is. De tropische tuin Jardin du Val Rahmeh is een magisch paradijs waar schoonheid en kleuren samenkomen en het genieten is van subtropische flora uit Zuid-Amerika, India en Oceanië.

 

Tegen een heuvelrug van de Gorbiovallei is tussen 1924 en 1939 de fascinerende tuin La Serre de la Madone aangelegd met een grote collectie aparte planten. De Amerikaanse eigenaar reisde de wereld over om de tuin te voorzien van planten uit verre streken.

 

Het jaarlijkse citroenfeest

De citroenen van Menton zijn een van de beroemdste ter wereld vanwege de sterke geur en heerlijke smaak. Ieder jaar, aan het einde van de winter, organiseert Menton het citroenfeest, la Fête du Citron, een uniek evenement dat sinds 1934 jaarlijks wordt gevierd. Enorme praalwagens versierd met citrusvruchten, confetti en folkloristische groepen trekken door de straten van Menton. Tijdelijke kunstwerken duiken overal op in de stad, allen rijkelijk versierd met vruchten in schitterende gele en oranje tinten. 

 

Hoe kom je er? 

  • Per trein: de TGV brengt je vanaf Parijs in minder dan 5,5 uur naar Nice, waarna je de trein of bus neemt naar Menton
  • Per vliegtuig: Aéroport International Nice Côte d’Azur met bestemmingen in 30 verschillende landen
  • Per auto: de afstand Utrecht-Menton bedraagt zo’n 1390 km

 

Meer info:

 

 

 

Gids

Menton: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Saint-Paul-de-Vence

 

Biot

 

Cagnes-sur-Mer

 

Gourdon

Île de Lérins

 

Isola 2000

 

La Turbie 

 

Le Bar-sur-Loup

Roquebrune-Cap-Martin

 

Saint-Martin-Vésubie

 

Saorge

 

Tende

Théoule-sur-Mer

 

Tourrettes-sur-Loup

 

Vallauris 

 

Villefranche-sur-Mer