Moustiers-Sainte-Marie

Share
Moustiers-Sainte-Marie

Aan de ingang van de Grand Canyon du Verdon ligt dit bijzondere plaatsje aan het Lac de Sainte-Croix. Een perfect uitgangspunt voor een verkenning van het meer, maar zeker ook de imposante canyon. Om goede redenen is Moustiers-Sainte-Marie een van de ‘Plus Beaux Villages de France’

Wat direct opvalt bij aankomst in het plaatsje Moustiers-Sainte-Marie is de nauwe kloof vlak daarachter, de toegang tot de Grand Canyon du Verdon. Als je goed kijkt zie je een gouden ster hangen tussen de twee rotsen aan beide zijden van de kloof. Volgens de legende ooit daar opgehangen door een kruisvaarder die blij was zijn dorp weer terug te zien. De Provençaalse  auteur Jean Giono vergeleek het dorpje wel met een bijzondere kerststal waarboven altijd een kerstster hangt. Bijzonder is het…

 

Faïence

Eenmaal in het dorp valt je direct een groot aantal ateliers op waar aardewerk gemaakt en verkocht wordt. De beroemde Faïence, in het dorp is er zelfs een keramiekmuseum aan gewijd.

Oorspronkelijk waren het de monniken van Lérins, uit de buurt van Cannes, die zich hier in de 5e eeuw voor het eerst vestigden. La Chapelle Notre-Dame de Beauvoir, boven het dorp, is een voormalige bedevaartsplek en de kapel uit de 12e eeuw is een bezoek waard. Maar met een kwartiertje klimmen wordt je hier ook beloond met een fantastisch uitzicht over het dorp en het Lac de Sainte-Croix.

Het nodigt je uit om meer te ontdekken van de omgeving. Dat kan langs verschillende kanten. Op en langs het meer zijn er allerlei vormen van watersport.

 

Maar de indrukwekkende canyon nodigt je natuurlijk vooral uit. Met meer dan 25 km lengte is het een van de meest imposante canyons van Europa. Die kun je vanuit hier met de auto ontdekken, maar indrukwekkender is zonder meer om er te gaan wandelen.

 

Sentier Martel

Het gebied telt meer dan 1.000 km aan wandelpaden. Een populaire wandeling is de Sentier Martel, een 14 km lange tocht die start bij het Chalet de la Maline. Daar kun je in de zomer met pendelbusjes heengebracht worden om enkele  of meerdere uren later, na een fantastische tocht, terug te keren in het dorp.

 

Meer informatie:

Gids

Moustiers-Sainte-Marie: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Moustiers-Sainte-Marie

Riez

Sainte-Croix-du-Verdon

Sisteron

Barcelonnette

 

Colmars

 

Manosque 

 

Saint-Geniez

Forcalquier

 

Jausiers

 

Rougon

 

Uvernet