In het hart van de Provence, vind je op 600 meter hoogte Digne-les-Bains. Het ligt aan de bekende Route Napoleon en het is de hoofdstad van de Alpes-de-Haute-Provence. Het is overigens ook de hoofdstad van lavendel. Naast de grote lavendelvelden in de omgeving, vind je er ook een lavendelmuseum en jaarlijks een festival gewijd aan deze plant. Met verder een gezellig en historisch centrum, thermische baden en honderden kilometers aan gemarkeerde wandel- en fietspaden, is er in en rondom deze stad genoeg te beleven.
Digne-les-Bains had voor een lange tijd een andere naam. Het heette eerst Digne, maar in 1988 is deze naam gewijzigd naar Digne-les-Bains. ‘Le Bains’ verwijst hierbij naar de thermale baden van de stad met temperaturen tot wel 42 graden Celsius. Dit is iets waar de de plaats ook bekend om staat. Lang geleden in de tijd van het Romeinse Rijk waren de baden al bekend onder de Romeinen. In de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk was de stad ook in bezit van de Romeinen. Onder deze heerschappij, en ook hierna, maakte Digne-les-Bains een periode van groei en welvaart door. Voor een lange tijd heeft de plaats twee verschillende besturen gehad: die van het oude dorp en de stad. Het was aan het einde van de veertiende eeuw dat het bestuur één werd.
Historisch stadscentrum
Digne-les-Bains heeft een historisch centrum met mooie kathedralen, knusse straatjes en interessante museums. Er zijn leuke winkeltjes en cafétjes om je goed te kunnen vermaken naast de verschillende historische plekken in de stad.
Eén van de kathedralen die je er vindt is Cathédrale Saint-Jérome de Digne. Deze is gebouwd in 1490, maar de klokkentoren pas in de zestiende eeuw. De andere kathedraal is Notre-Dame du Bourg, die in de negende eeuw is gebouwd en gerestaureerd is in de dertiende eeuw na plunderingen en branden. Inmiddels wordt het gebouw al eeuwen bijna niet meer gebruikt. Alleen begrafenissen zijn hier een uitzondering op.
Er zijn verschillende interessante museums te vinden in de stad. Er is Musée Gassendi, dat meer vertelt over de geschiedenis van de plaats en ook zijn er verschillende kunst- en natuur(wetenschappelijke) collecties. Het museum bevindt zich in een voormalige hospice uit de zestiende eeuw.
Ook is er het Musée Promenade de la Réserve Naturelle Géologique de Haute Provence, waar je veel geologische bezienswaardigheden vinden. Het is ook interessant om langs Maison Alexandra David-Néel te gaan, het oude huis van de eerste Europese ontdekkingsreiziger die de Verboden Stad in China betrad in 1924. Alexandra David-Néel was een schrijfster, journalist, boeddhist en feminist. In haar huis kun je meer over haar te weten komen en ook vind je er een Tibetaanse ambachtswinkel.
Musée de la Lavande, het lavendelmuseum, en Refuge d’Art Andy Goldsworthy, een artistieke route van wel 150 kilometer met land art (een kunstvorm waarbij het landschap wordt gebruikt en bewerkt om zo kunstwerken te creëren), zijn ook zeker het bezichtigen waard. Thermes De Digne-les-Bains
In het noorden van de stad vind je thermische baden die goed zouden zijn voor mensen die kampen met gezondheidsproblemen zoals reuma en ademhalingsproblemen. Het water bevat zwavel, calcic (kalk en calcium) sterke mineralen en is licht radioactief. Maar ook voor alleen ontspanning kun je van deze baden gebruik maken. Naast de thermale kuren is er ook fitness- en welness te vinden.
Lavendel en meer natuur
Digne-les-Bains wordt gezien als hoofdstad van de lavendel en niet ver van de stad vind je dan ook een gebied van 800 vierkante meter, waar de lavendelvelden verder dan het oog reiken: Plateau de Valensole. Het ziet er adembenemend mooi uit. De maand juli is de ideale tijd om dit gebied te verkennen, want dan staat de lavendel namelijk in bloei. Ook wordt er jaarlijks in de stad het lavendelfestival Le Corso de la Lavande georganiseerd.
De stad ligt in het natuurreservaat Parc Saint-Benoît. In het reservaat zijn interessante formaties en opgravingen van fossielen te zien. Bij het Office de Tourisme en het expositiecentrum zijn folders te krijgen waarin de interessante punten in het reservaat zijn beschreven.
Om nog meer van de natuur te kunnen genieten kun je de 300 kilometer aan gemarkeerde fiets- en wandelpaden in de omgeving ontdekken en naar het Lac de Saint-Ferréol, een meer wat buiten de stad, gaan. Het is een meer met helderblauw water en gratis toegang. Vooral op warme zomerdagen kun je hier heerlijk afkoelen.
Meer informatie
www.dignelesbains-tourisme.com
Bereikbaarheid
Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 13 uur rijden
Met het vliegtuig: Vlieg naar Nice
Digne-les-Bains: Nieuws en Agenda
Andere steden en dorpen in de buurt
Forcalquier
Jausiers
Rougon
Uvernet