Sisteron

Share
Sisteron

Er zijn een paar poorten naar de Provence: Sisteron in de Alpes-de-Haute-Provence is er daar zeker één van. Een tussenstop langs de Route Napoléon, gelegen aan de Durance en omgeven door prachtige natuur zoals bijvoorbeeld de Baronnies Provençales.

Bij het naderen van de stad valt direct de Citadel op en dat is tevens de grootste bezienswaardigheid. Een project van Vauban, de bekende Franse fortenbouwer, uit 1692 dat alleen al vanwege het uitzicht, soms tot 150 km ver, de moeite waard is. De citadel zelf is indrukwekkend groot, Henry IV noemt het wel het machtigste fort van Frankrijk. Historisch indrukwekkend maar veel in gebruik ook voor culturele evenementen. In de zomer is het de locatie van een van de oudste muziekfestivals in de Provence: Les Nuits de la Citadelle.

 

Onder de Citadel

Heb je het overzicht van de omgeving en de historie te pakken? In de stad zelf is ook veel te zien en te beleven. 

Galliërs en Romeinen waren hier al ver voordat de citadel gebouwd werd. Je kunt er kennis van nemen in het Musée Gallo-Romain. Maar ook is er een bijzonder Musée Terre et Temps in de voormalige kapel van het 17e eeuwse Visitandinen klooster. Dit museum is geheel gewijd aan het fenomeen ‘tijdswaarneming’ door de eeuwen heen, met o.a. het uurwerk van Foucault. Shoppen in Sisteron doe je woensdag tijdens de wekelijkse markt. 

In de omgeving

Wat je vanaf de Citadel al hebt kunnen zien, hier ben je omgeven door het steeds bergachtiger landschap tussen de Provence en de Dauphiné. Het massa-toerisme is ver weg en de stilte dichtbij. Eén tip: 

 

Baronnies Provençales

Misschien wel het best bewaarde geheim van Zuid-Frankrijk. Een uitgestrekt natuurgebied met prachtige dorpjes hier en daar. Het begint ten westen van Sisteron en strekt zich uit tot plaatsjes als Grignan in de Drôme en de Pays de Ventoux in de Vaucluse. Daartussen pareltjes als Serres, op de rots van La Pignolette neergelegd, of Rosans met z’n middeleeuws burcht. In de Gorges de La Méouge, even ten noordwesten van Sisteron kun heerlijk even afkoelen. Hier ben je in de wat hogere Hautes Terres de Provence, een schitterend gebied om te wandelen. 

 

Meer informatie: 

Gids

Sisteron: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Moustiers-Sainte-Marie

Riez

Sainte-Croix-du-Verdon

Sisteron

Barcelonnette

 

Colmars

 

Manosque 

 

Saint-Geniez

Forcalquier

 

Jausiers

 

Rougon

 

Uvernet 

Samenwerking

Onze partners in Sisteron