Allos

Share
Allos

In het gebergte van de zuidelijke Alpen, op zo’n tachtig kilometer van Nice, ligt Allos. Het is een dorp met niet heel veel inwoners, maar wel veel te doen. Het ligt aan de rand van het Parc National du Mercantour en ook vlak bij de Gorges du Verdon. Je vindt er verschillende skiresorts, veel gemarkeerde paden, een recreatiepark en het hoogstgelegen natuurlijke bergmeer in Europa. Of het nou zomer of winter is, in Allos kun je tijdens ieder seizoen wel op verschillende manieren genieten van de natuur hoog in de bergen. De bergpas Col d’Allos is ook nog belangrijk voor de Tour France, die hier al 34 keer doorheen is gekomen. Het is een van de hogere punten van de Tour en een aardige klim. Ook voor andere fietsers is het een populaire bergpas.

In de vallei van Allos, oftewel Val d’Allos vind je veel kilometers aan skipiste, namelijk wel 165 kilometer. Dat is dus een enorm gebied om je op de ski’s goed te kunnen vermaken. Op 1500 meter hoog vind je skiresort Le Seignus en op 1800 meter hoog La Foux. Wanneer de bedekking van de sneeuw het mogelijk maakt, komt het nabijgelegen skiresort Pra-Loup hier ook bij, waardoor de Espace Lumière ontstaat. Er is dan wel 230 kilometer aan skipiste. Met hoogtes tussen de 1600 en 2600 meter is het uitzicht hier aan de rand van het Parc National du Mercantour prachtig. Val d’Allos, waarin de skiresorts liggen, heeft als vakantieoord het label Famille Plus Montagne gekregen. Dit is een nationaal toeristisch keurmerk in Frankrijk wat aangeeft dat een plaats zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen. 

 

In La Foux d’Allos vind je houten huisjes, die echt een bepaalde charme hebben. En je hebt er skipistes op wel vijf verschillende hellingen. 

In het Seignus resort vind je ook mooie skipistes, maar daarnaast wordt dit resort ook gewaardeerd door degenen die niet skiën. Er vinden namelijk verschillende activiteiten vanaf hier plaats: een kabelbaan die je naar het dorp Allos brengt, langlaufen in het bos, sneeuwschoenwandelen op gemarkeerde paden en een kleuterschool met een terrein gereserveerd voor leerlingen. 

 

Ontspannen in de zomer

Alhoewel de omgeving van Allos ideaal is voor een wintersportvakantie, is er ook in de seizoenen dat er geen sneeuw ligt genoeg te zien en te beleven. In Val d’Allos vind je wel meer dan duizend kilometer aan paden voor zowel ervaren als onervaren wandelaars en mountainbikers. Het geeft je veel mogelijkheden om de prachtige omgeving in de zuidelijke Alpen te ontdekken. Op bepaalde plekken zijn er ook uitkijkpunten met een schitterend evenals uniek uitzicht over het Massif du Pelat, wat een bergmassief is, en het Parc National du Mercantour. In het gedeelte van het park wat onder Allos valt vind je het grootste natuurlijk hooggelegen meer van Europa op wel 2230 meter hoog: Lac d’Allos. 

 

Dit schitterende blauwe meer gelegen midden in de bergen is prachtig om te zien.

 

In de zomer kun je langs het recreatiepark Paradis des Enfants gaan. Het wordt omringd door de schitterende groene natuur en je vindt er een kunstmatig aangelegd meer van wel 15.000 vierkante meter groot, met een leuke glijbaan om ook op een andere avontuurlijke en spetterende wijze het meer in te komen. Maar er zijn ook nog veel andere activiteiten te doen in dit recreatiepark: waterfietsen, kanoën, boogschieten, klimmen, trampolinespringen, minigolf, tennis, een reuzeschaakbord en meer. 

 

Kapellen in de bergen

In het hart van het dorp Allos is ook nog wat historie te vinden, namelijk een kapel. Het is Chapelle Saint-Sébastien d’Allos. Deze kapel is benoemd als een historisch monument. Het gebouw staat ook wel bekend als de winterkapel en heeft een aantal zeer mooie fresco’s van de kunstenaar Fidèle Patritti, waaronder één van het Laatste Avondmaal en één van de heilige Sint-Sebastiaan op de koepel. Het is in de zeventiende eeuw gebouwd en had ooit de functie van een boetekapel. Na een brand in de negentiende eeuw is het gebouw volledig vernieuwd.

 

Wanneer je nog een kapel wilt bezoeken iets verderop in de omgeving, dan kun je op vijftig minuten rijden van Allos de Notre Dame de Valvert vinden in Vergons. Dit is een kapel gebouwd in de dertiende eeuw en tegenwoordig worden hier in de zomer concerten gehouden. 

 

Meer informatie

www.valdallos.com  

 

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 13 uur en 30 minuten rijden

Met het vliegtuig: Vlieg naar Nice

 

Gids

Allos: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Moustiers-Sainte-Marie

Riez

Sainte-Croix-du-Verdon

Sisteron

Barcelonnette

 

Colmars

 

Manosque 

 

Saint-Geniez

Forcalquier

 

Jausiers

 

Rougon

 

Uvernet 

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Allos