Arles

Share
Arles

Arles, de laatste stad aan de Rhône voordat deze de Camargue instroomt. De Romeinen kwamen er al en bouwden er een prachtige Arena. Van Gogh kwam er om er z’n grootste werken te maken. Een gezellige en artistieke stad vol historie maar met een scherp oog voor de meest moderne kunst.  

Arles staat vanwege haar Romeinse geschiedenis al jarenlang op de Werelderfgoedlijst, en hier kom je sowieso dus om de Romeinse Arena en het Amfitheater te bezoeken. Doe dat zeker, en waarom niet in combinatie met een van de vele evenementen die er plaatsvinden. De imposante arena biedt nog steeds plaats aan 21.000 bezoekers. 

Het historische centrum aan het water ligt niet ver van de Arena en biedt heel veel meer dan deze trekpleister. Wandel bijvoorbeeld naar naar de Place de la République waar de Kloosterkerk van Saint-Trophime staat, vernoemd naar de eerste bisschop van Arles uit de 3e eeuw. Ga hier zeker naar binnen om een indruk te krijgen van dit vroeg-middeleeuwse kerk en klooster.  Niet ver hier vandaan ligt Place du Forum, bekend van het  nachtcafé dat door Vincent van Gogh werd vereeuwigd.  

 

Arles en Vincent Van Gogh

Onlosmakelijk met elkaar verbonden natuurlijk. Van Gogh woonde er 14 maanden in 1888/89, eerst aan de Rue de la Cavalerie, in het voormalige restaurant Carrel, later in het Maison Jaune aan de Place Lamaratine. Als je in zijn voetsporen gaat, loop ook even langs het voormalig hospitaal waar Van Gogh ooit verpleegd werd: L’Espace Van Gogh aan de Place Felix-Rey waar regelmatig exposities worden gehouden. Anders dan de naam doet vermoeden, in de Fondation Vincent Van Gogh, ook in het centrum, hangen weinig eigen werken maar worden vooral exposities gehouden van kunstenaars die hun inspiratie vinden in het werk van Van Gogh. 

 Overige kunstmusea

In Arles kom je niet alleen voor de Romeinen of Van Gogh. De stad heeft zich met diverse musea opgewerkt tot een modern kunstencentrum. Zo hangen in Musée Reattu, een voormalige commanderij van de Maltezer Ridders, schetsen van Picasso en staan er werken van Zadkine.

En voor wie meer wil weten over de Provençaalse cultuur, de geschiedenis, de tradities van de Provence is er het Museon Arlaten dat in 1904 gesticht is door de Provençaalse dichter Mistral, met het geld van zijn Nobelprijs.

Luma Arles

Even buiten het historische centrum, op een voormalig terrein van de Franse spoorwegen staat het Parc des Ateliers: een centrum voor inter-disciplinaire kunst en kunstenaars. Van verre herkenbaar aan het futuristische gebouw ‘Res-source’. Hier ga je heen voor een fantastisch uitzicht over de stad maar vooral voor de exposities en kunstfestivals zoals de beroemde Rencontres d’Arles, het jaarlijkse internationale fotofestival. 

 

Meer informatie

Gids

Arles: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in Arles en omgeving