Saint-Rémy-de-Provence

Share
Saint-Rémy-de-Provence

Saint-Rémy-de-Provence is een prachtig historisch stadje gelegen in het dal van de heuvels van de Alpilles. Met Avignon op twintig kilometer afstand en ook gelegen in de buurt van de internationale luchthaven Marseille-Provence, heeft deze plaats de ideale ligging voor het ontdekken van de Provence. Het kunstenaarsdorp staat bekend om haar charmante uitstraling. 

Saint-Remy-de-Provence bestaat vandaag de dag, vanwege de verwoesting van een plaatsje wat hier ooit in de buurt lag. Het was al in de 6e eeuw v.Chr. toen maar ongeveer één kilometer van de huidige stad een plaats ontstond: de Romeinse nederzetting genaamd Glanum. In de tijd van het Romeinse Rijk hebben de Romeinen het dorpje helemaal opgeknapt, maar na de val van dit rijk is het door de Alemannen geplunderd en verwoest. Het overgebleven puin werd gebruikt om een nieuw stadje te bouwen. De nieuwe plaats heeft haar naam te danken aan de abdij van Saint-Remi uit Reims, doordat de stad in handen kwam van de abdij. Het groeide uit tot een rijke stad met verdedigingsmuren en herenhuizen. Er kwamen ook veel kunstenaars naar de stad toe, waaronder Vincent van Gogh. Hij verbleef een periode in het klooster en verzorgingshuis Saint-Paul-de-Massole. Tijdens zijn tijd hier heeft hij tientallen schilderijen gemaakt, waaronder de bekende ‘Sterrennacht’. Het prachtige kloostergebouw, waarnaast een schitterend lavendelveld ligt, is zeker een bezoekje waard. 

 

Ontdek Saint-Remy-de-Provence

De invloeden van de historie zijn nog goed te merken rondom de stad. Zo is het klooster waar Vincent van Gogh verbleef, wat net buiten de plaats ligt, nog steeds te bezoeken en ook de opgegraven ruïnes van het grotendeels verwoeste plaatsje Glanum.  

 

In de stad zelf zijn veel leuke dingen te zien en doen. Je kunt bijvoorbeeld de kerk van Saint-Martin bezichtigen, wat op een Romeins bouwwerk lijkt. Dit komt doordat er aan de voorkant de kerk een groot driehoekig fronton is geplaatst, dat wordt ondersteund door zuilen. Door sommigen wordt dit gezien als een herinnering aan het oude Romeinse verleden van deze streek. Je kunt door de straatjes van deze stad lopen om de plaats te ontdekken. Je vind er prachtige oude fonteinen, schaduwrijke pleinen, pittoreske restaurants en elegante boetiekjes. 

 

Verder heb je iedere woensdag een markt in de plaats, waar vele kraampjes het centrum van deze stad opvullen. Hier vind je heerlijke streekproducten, waaronder olijven en lokale wijnen. 

Het is een van de populairste markten van de Provence en daarom ook echt een aanrader om langs te gaan. 

 

Wijngaarden en de Alpilles 

De stad ligt vlak bij de Alpilles evenals een groot aantal wijngaarden. Je kunt heerlijk wandelen in het bijbehorende natuurpark, Le Parc naturel régional des Alpilles. In dit bergachtige natuurreservaat zijn verschillende wandelpaden aangelegd, die je de mogelijkheid geven om de prachtige rijke natuur te ontdekken. 

Verder vind je in de buurt van het gebergte ook de wijngaarden van Château Romanin, waar goede wijnen vandaan komen. Ook worden de wijnen hier op een bijzondere manier geproduceerd, namelijk op een biodynamische en agronomische werkwijze. Er wordt hierbij volgens de maankalender gewerkt en de natuur (inclusief wind en regen) mag helemaal vrij haar gang gaan. Ook van pesticiden en andere chemische middelen wordt geen gebruik gemaakt. Vlak bij de wijngaard zijn ook nog wat overblijfselen van een oud kasteel te zien. Je kunt in de wijnkelders van deze wijngaard een kijkje nemen en een rondleiding krijgen. 

Maar wanneer je zin hebt in meer actie en avontuur, kun je een ritje te maken in een zweefvliegtuig. Dit kan in de buurt van de Domaine Château Romanin. Hier ligt een klein vliegveld waar zweefvliegtuigen opstijgen en landen. De vliegtuigen worden met een soort reuzeslinger in de lucht geschoten en zweven vervolgens over de Alpilles. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alleen maar een kijkje hier te nemen.  

 

Meer informatie

parc-alpilles.fr

mairie-saintremydeprovence.com

site-glanum.fr

chateauromanin.com

 

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 11 uur en 30 minuten rijden.

Met het vliegtuig: Vlieg naar Marseille. 

 
 
Gids

Saint-Rémy-de-Provence: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Saint-Rémy-de-Provence