Fos-sur-Mer

Share
Fos-sur-Mer

Fos-sur-Mer (ook wel bekend als Fos) is een badplaats ten noorden van Marseille omringd door prachtige natuur. Er is een heel nieuw stadsdeel van nog maar een paar decennia oud, maar ook een oude stad met nog overblijfselen uit de Middeleeuwen. Dit maakt het een interessante en mooie plaats om te bezichtigen.

In de tijd van het Romeinse Rijk was Fos-sur-Mer bezet door de Romeinen en het was toen ook een belangrijke plaats. Na de val van dit rijk werd dat weer minder. Voor een lange tijd was het een simpel klein dorp dat leefde van de landbouw en visserij. Hier kwam in de jaren zestig verandering in. In 1968 besloot Marseille haar haven te willen uitbreiden en ging hiervoor de omgeving van Fos-sur-Mer gebruiken. Hierdoor is de plaats gegroeid, maar dit is niet ten koste gegaan van de omliggende natuur. Er is nu meer om het oude stadsgedeelte heen gebouwd, maar je kunt nog net zo goed genieten van het dorp evenals de natuurrijke omgeving. 

 

Historisch stadsdeel

Historie kun je nog steeds vinden in de oude stad. Je vindt daar Château de L’Hauture, ook wel bekend onder de naam Castrum de Fossis. Het bestaat zeker al sinds de 10e eeuw en is daarmee dus al meer dan 1000 jaar oud. Het kasteel ligt op een rotsachtig voorgebergte en is een van de oudste in het lagere gebied van de Provence. Volgens geschreven bronnen was het in de Middeleeuwen een groot complex met verschillende functies: om te wonen, maar ook voor economische en militaire doeleinden. Nu is het niet meer het grote complex wat het ooit was, want er zijn alleen nog de omheining van een muur, een loopbrug, twee torens en twee poorten over. Toch zien deze overblijfselen bij elkaar er nog mooi uit en is het zeker een bezoekje waard! Daarnaast vind je op het hoogste punt van de L’Hauture ook nog een oude kerk, de Saint-Sauveur, en een gerenoveerde klokkentoren. Dit is ook iets typisch voor de Provençaalse Romaanse kunst. 

Het kasteel, de kerk en de kapel van Notre-Dame-de-la-Mer, dat je bij de zuidelijke ingang van de stad vindt, zijn de enige gebouwen die zijn overgebleven uit de Middeleeuwen.

 

De natuur in
Fos-sur-mer wordt omgeven door prachtige natuur. Je hebt er verschillende stranden: de Grande Plage, waar je naast een mooi strand ook speeltuinen vindt. Dan heb je Plage du Cavaou, wat een groot strand is dat zich uitstrekt over meer dan een kilometer. Ook is er meer dan genoeg parkeergelegenheid in de buurt. En bij de stranden van Saint-Gervais en Le Phare, gelegen bij de vuurtoren, heb je een intiemere sfeer wanneer dat meer je voorkeur heeft.

Behalve de stranden is er ook nog andere natuur te vinden. Zo ligt naast dit plaatsje het nationaal park Parc naturel régional de Camargue, waar je roze water, wilde paarden en flamingo’s kunt spotten. Dat roze water is van de lagune Étang de Lavalduc en heeft deze bijzondere kleur doordat er bepaalde kleine schaaldieren in het water zitten. Een ander natuurgebied dat ook in de buurt ligt is Coussouls de Crau. Het is een mooi woestijnachtig gebied wat rijk is aan veeteelt. Het is ook de laatste droge vlakte van West-Europa.

 

Meer informatie:
www.fossurmer.fr

 

Bereikbaarheid:
Met de auto: Vanuit Utrecht ongeveer 12 uur rijden.
Met het vliegtuig:  Vliegveld Marseille Provence.
Met het openbaar vervoer: Neem de directe trein vanuit Marseille naar Fos-sur-Mer. Je doet er dan ongeveer een uur over.

Gids

Fos-sur-Mer: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Fos-sur-Mer