La Ciotat

Share
La Ciotat

Ten zuiden van Marseille en Cassis, gelegen in de buurt van verschillende prachtige calanques, vind je La Ciotat. Het is een populaire badplaats met ongeveer 30.000 inwoners. Het is een stad met een belangrijke rol in de geschiedenis. Een van de eerste films L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat is hier gemaakt en vertoond in de bioscoop en het bekende pétanque (het lijkt op jeu de boules, maar pétanque heeft een eenvoudigere opzet en de nadruk ligt meer op behendigheid dan fysieke kracht) komt hier ook vandaan. Verder vind je hier ook verschillende forten en een authentieke haven.

De geschiedenis van Ciotat gaat helemaal terug naar de prehistorie. Dit is aangetoond door de vondsten van prehistorische voorwerpen in het gebied van deze plaats. In de vijfde eeuw groeide La Ciotat uit tot een belangrijke havenplaats voor overzeese handel en visserij. De plaats had haar beste tijd in de vijftiende eeuw. Er zijn toen ook verschillende forten gebouwd: Fort Bérourd, Saint Martin en Saint-Antoine.


Wat deze plaats bijzonder en belangrijk maakt zijn de verschillende inmiddels wereldbekende dingen die in deze plaats zijn bedacht of gemaakt. Ten eerste is er de cinematograaf, de uitvinding van de gebroeders Lumière. Zij kwamen niet uit La Ciotat, maar hadden hier wel een vakantiehuis en hebben hier een van hun eerste films opgenomen en vertoond in een bioscoop. In de film is het treinstation van La Ciotat te zien. De bioscoop genaamd Éden Théâtre is in 1889 opgericht en daarmee de oudste nog bestaande bioscoop. Vandaag de dag kun je er nog steeds films kijken.
Verder is het bekende pétanque, wat wij in het Nederlands ook wel kennen als jeu de boules, opgericht in ditzelfde plaatsje. Deze verschillende dingen bij elkaar maken La Ciotat een plek met historische waarde.


In het dorp

Behalve de bijzondere Eden bioscoop zijn er nog meer interessante en leuke dingen te vinden in dit dorp. Zo heb je er bijvoorbeeld Musée Ciotaden. Hier kun je meer te weten komen over de historie van de stad. Aan de waterkant vind je verder de oude haven, waar je zowel de typische traditionele Provençaalse boten als grotere jachten vindt. Net wat buiten de stad, in het Parc national des Calanques, vind je Notre Dame de La Garde. Dit is een kapel die in zeventiende eeuw is gebouwd. Vroeger kwamen zeelieden naar deze kapel om te bidden voor ze op reis gingen. 

Na het bidden, beklommen ze de enorme rots erachter om de horizon en omstandigheden te controleren voor ze vertrokken. Ook heb je vanaf hier nog een prachtig uitzicht.


Cap Canaille en de verschillende calanques
Met verschillende calanques en de kliffen van de Cap Canaille in de buurt heeft La Ciotat een natuurrijke omgeving. Er zijn verschillende calanques in de buurt die een bezoekje waard zijn: Les Calanque de Figuerolles en Calanque du Grand Mugel, waarvan de laatste in het kustpark en botanische tuin Parc du Mugel ligt. Verder heb je ook nog het eiland île Verte, dat met 10 à 15 minuten met een shuttleboot vanaf La Ciotat te bereiken is. Ook op dit eiland vind je verschillende calanques.

Dan heb je ook nog de kliffen van de Cap Canaille, die op het hoogste punt wel bijna vierhonderd meter hoog zijn. Vanaf hier heb je naast het uitzicht op de zee en de natuuromgeving ook uitzicht op het nabijgelegen dorpje Cassis en een deel van het Massif de Calanques. De Cap Canaille is vol met groen en een mooie plek om te wandelen.
Maar natuurlijk zijn er ook gewoon normale zandstranden in La Ciotat: La Grande Plage, Plage Capucins en Plage Lumière en meer.

 

Meer informatie
www.laciotat.com
edencinemalaciotat.com
www.museeciotaden.org

 

Bereikbaarheid
Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur en 30 minuten rijden.
Met het vliegtuig: vlieg naar Marseille.
Met het openbaar vervoer: vanaf Marseille is het ongeveer 25 minuten met de trein.

Gids

La Ciotat: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van La Ciotat