Het lavendelseizoen in de Provence

Ben je van plan om deze zomer naar de Provence af te reizen? Breng dan zeker een bezoek aan een van de mooie lavendelvelden.

“Lavendel is de ziel van de Provence” -Jean Giono


Het seizoen

Het lavendelseizoen vindt plaats tussen juni en augustus. Al is de beste tijd om deze prachtige velden te bezoeken meestal tussen eind juni en half juli. Gedurende deze periode zullen de velden in volle bloei zijn, afhankelijk van het weer natuurlijk. Benieuwd waar je de mooiste velden vindt? De beroemdste lavendel bevindt zich in het dorpje Sault met de beroemde Sénanque-abdij, die dateert uit de 12e eeuw. De lavendelvelden kun je o.a. vinden in Valensole, tussen Apt en Lourmarin, Sault, in de omgeving van Grignan en rond Ferrassières.
Lavendelroutes

In augustus organiseren de lavendeltelers vaak open huizen. Je komt dan meer te weten over het oogsten en hoe het distilleerproces werkt. In het plaatsje Cousellet kun je het lavendelmuseum bezoeken, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en de teelt van de lavendel. Geweldig om een autorit langs deze velden te maken. Je kunt je voorstellen hoe geurend deze route zal zijn! Een goede tip: zoek een mooie plek voor een picknick met uitzicht op de lavendelvelden.
Wist je dit al over lavendel?

  • Lavendel wordt gebruikt in zeep en cosmetica en je kunt ermee koken.
  • Lavendelhoning is kalmerend, vocht herstellend, verbetert het aanzien van de huid en herstelt de balans tussen lichaam en geest.
  • Lavendel kan ook worden gebruikt voor bepaalde kwalen zoals een zere keel, spierpijn, bij bepaalde huidaandoeningen en voor het verminderen van stress.
  • Als je je lavendel wilt drogen, duurt dit proces 2-3 weken.
  • Lavendel kun je ook gebruiken voor desinfectie, het is namelijk ook antiseptisch.
  • Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten lavendel. De meest voorkomende zijn de Lavandula angustifolia en de Lavendula stoechas.
  • Vermoedelijk komt lavendel van het Latijnse ‘lavendus’ of ‘lavere’, woorden die verwijzen naar ‘wassen’.
  • Over de hele wereld wordt lavendel geteeld, niet alleen in de Provence dus.
  • Lavendel komt uit dezelfde bloemenfamilie als de munt.

Ik heb mijn tuin nu vol gepland met lavendel zodat ik thuis ook altijd kan genieten van deze heerlijke geur!

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners