Remote aan de Côte

Remote werken, oftewel: op afstand werken, is de afgelopen jaren in rap tempo populair geworden – helemaal sinds de pandemie. Het is dubbel en dwars gebleken dat je met verschillende beroepen overal vandaan kunt werken én dat het veel voordelen heeft. Journalist Kirsten Zijderveld werkt regelmatig remote vanaf een mediterraanse bestemming en deed dat ook vanuit Nice. Ze deelt in de nazomereditie van Côte & Provence haar ervaring met deze Zuid-Franse stad én spreekt vier anderen over hun ervaring aan de Côte d’Azur.


Vieux-Nice

Het is zeven uur als mijn wekker gaat. Ik blijf nog even in bed zitten met een kop thee voordat ik de groene luiken van mijn appartement open duw en de septemberzon me tegemoet komt. Ik besluit om door Vieux-Nice te wandelen nog voordat mijn werkdag begint. De smalle straatjes lopen langzaam vol met mensen die, net als ik, onderweg zijn naar Cours Saleya. Eenmaal op de markt voelt het – zo op een ‘normale’ doordeweekse ochtend – net of ik even in Frankrijk woon. Ik wandel langs de azuurblauwe zee en op de terugweg haal ik een croissantje bij de boulangerie. Zo begin ik vol frisse energie aan mijn werkdag.

Fotograaf: @azure_album


Freelance reisjournalist

Het is niet de eerste keer dat ik remote werk als ik in september 2022 voet zet in Nice; een aantal Spaanse steden hebben al de revue gepasseerd. Met mijn werk als freelance (reis)journalist, eindredacteur en copywriter werk ik volledig locatieonafhankelijk, oftewel: ik heb alleen mijn laptop en een stabiele internetverbinding nodig. De allereerste keer dat ik remote werkte was begin 2019, toen ik een langer bezoek aan Valencia combineerde met werken. Daar ervoer ik voor het eerst hoe fijn het is om niet te hoeven kiezen tussen werken en reizen. Om gewoon voor éven op een mediterraanse bestemming te wonen. Ik kon doen wat ik het liefste doe zonder volledig vrij te hoeven nemen – wat voor een zzp’er ook betekent dat er geen geld in het laatje komt. Bovendien heeft remote werken veel voordelen voor mijn schrijven; in een andere omgeving doe ik inspiratie op en krijg ik ruimte in mijn hoofd.Schrijfinspiratie

Dat voelde ik in Nice ook. Ik stond met gemak eerder op, kreeg bakken vol schrijfinspiratie – de Middellandse Zee werkt dus niet alleen voor kunstenaars inspirerend – en haalde alles uit mijn dagen. Het vaakst werkte ik vanuit mijn appartement vlakbij het Place Garibaldi, dat ik huurde via Airbnb. Aan de eettafel met uitzicht op de Franse luiken van de overburen vinkte ik mijn werktaken af. Voor de afwisseling klapte ik ook weleens een middag mijn laptop open in een koffietentje. Hoewel Nice nog niet overspoeld is door remote werkers, merkte ik dat het opkomend is en er zeker wel plekken zijn waar je met je laptop mag plaatsnemen. En na werktijd en in het weekend? Dan struinde ik door de stad, bezocht ik de markt, musea als het MAMAC en Musée Matisse en genoot ik van de zon op het strand van Villefranche-sur-Mer. Remote werken onder de Zuid-Franse zon: ik kan het iedereen aanraden.


Kirsten’s favorieten

Kirstens favoriete werkplekken in Nice:

  • La Popote d’Ondine
  • Maranna Brunch
  • Café Fino


Fotograaf: Kirsten ZijderveldGedeelde ervaring

Kirsten sprak andere freelancers die het remote werken ook helemaal hebben ontdekt. Je leest het hele verhaal inclusief de ervaringen van deze andere zelfstandige ondernemers in de nazomereditie van Côte & Provence, nu in de winkel! Lees ook eens de artikelen over de rest van de Méditerranée op de website van Kirsten: www.mediterraneanonmymind.nl.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners