De levendige hoofdstad van de Côte d’Azur is natuurlijk meer dan alleen stralende zon, azuurblauwe zee en architectuur. Hier proef je de ware smaak van Zuid Frankijk; de Niçoise keuken, niet alleen smaakvol, maar een levensstijl. Deze ‘cuisine’ is bijzonder van karakter door de locatie en ligging tussen de bergen en de zee. Door de historische banden met Italië en het rijke verleden van het Comté de Nice is daarme een uniek smaakpalet ontstaan. De pure gerechten waarin lokale groenten, aromatische kruiden, eieren, vers gevangen vis en de beste olijfolie de basis ingrediënten zijn. Veel recepten zonder vlees met altijd verse ingrediënten, eenvoudig verkrijgbaar bij de veelal biologische boeren die de Alpes-Maritimes rijk is. Of uiteraard vers uit te zoeken op de heerlijke Marché du Cours Saleya waar ook de lokale chef-koks boodschappen doen.
De Niçoise gerechten zijn meer dan alleen lokale recepten, het zijn bovenal familietradities, met liefde doorgegeven van generatie op generatie. Op zonovergoten zondagen en tijdens feestdagen verschijnen ze dan ook steevast op de zuid Franse tafels.
Wat komt er dan zoal op tafel?
Zomerse klassiekers zoals de knapperige Socca van kikkererwtenmeel, geurige Pissaladière met gekarameliseerde ui, of een rijk belegde Pan Bagnat. Natuurlijk mag ook de iconische Salade Niçoise, Ratatouille niet ontbreken. Alles licht, gezond en bomvol smaak.
Cuisine Nissarde
Om deze unieke keuken als erfgoed te beschermen, is tien jaar geleden het label Cuisine Nissarde ontstaan. Een officieel keurmerk. Restaurants die dit keurmerk dragen, eren de originele Niçoise recepten en werken alleen met ingrediënten uit de regio. Met als gezamenlijk doel van restauranthouders, instellingen en liefhebbers: de ziel van de lokale keuken behouden, beschermen en vooral blijven doorgeven aan toekomstige generaties.
Het hele jaar kan je het speciale jaar meeproeven en vieren tijdens culinaire evenementen in Nice. Kijk hier voor de lekkerste evenementen: Anniversaire des 10 ans de reprise du label “Cuisine Nissarde” | Nice Côte d’Azur
Restaurants
Ieder jaar beloond het zeer gewaardeerde keurmerk Cuisine Nissarde restaurants met het label. In welke restaurants je van de originele Cuisine Nissarde kan genieten vind je hier: Restaurants spécialités Niçoises, cuisine Nissarde – OT Nice Côte d’Azur
Haal de zomer in huis
Om het jubileum van de Cuisine Nisaarde thuis mee te kunnen vieren delen we de komende maanden typisch Niçoise recepten om zelf te maken. Deze keer:
Li Panisse
Panisse is van oorsprong niet Frans, maar is over komen waaien uit het aangrenzende Italiaanse Ligurië. Het recept werd meegebracht door Italiaanse arbeiders die in de 19e eeuw naar de omgeving van Nice emigreerden. Inmiddels is dit bijgerecht een bekende specialiteit uit Nice. Gemaakt van kikkererwtenmeel, water en olijfolie, net als socca, is het een heerlijk gerecht dat heel gemakkelijk te bereiden is. Je vindt het op veel plekken
in vieux Nice en ook in menig plaatselijke slagerij. Gebakken en gesneden in frietjes, blokjes of schijfjes, aan jou de keuze!
Bereidingstijd * 30 min. kooktijd: 5 minuten.
Ingrediënten voor 6 personen
2 liter water * 600 gram kikkererwtenmeel * olijfolie
* arachideolie of zonnebloemolie om in te bakken
* zout en peper uit de molen.
Bereiding
Breng een steelpan met water aan de kook, voeg een snufje zout en 8 eetlepels olijfolie toe * Strooi langzaam het kikkererwtenmeel in het kokende water zodra het kookt * Blijf constant kloppen tot het mengsel dik wordt * Blijf het mengsel op laag vuur roeren met een houten spatel, dit duurt ongeveer vijf minuten * Vet een tiental kleine bakjes in en zet ze klaar op een rij * Vul elk bakje tot de rand met het mengsel. Druk lichtjes aan met de
houten spatel die in koud water is gedompeld * Laat afkoelen * Draai de panisses uit de vorm en snijd ze in 1 à 2 centimeter brede baguettes, een soort grote frieten * Bak de panisses in hete olie. Haal ze uit het vet als ze goudbruin zijn en laat uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen * Breng op smaak met zout en peper en serveer warm *
BON APPETIT!