Rousillon

Roussillon is een dorpje in de Luberon. Het plaatsje is benoemd tot een van de mooiste dorpjes van Frankrijk met een plekje op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France. Het is een prachtig historisch dorp en daarnaast ligt er vlakbij ook nog de grootste okermijn van Europa. Doordat Roussillon in het Parc Naturel régional du Luberon ligt, wordt het omringd door prachtige natuur. Er is dus veel in het dorpje en de omgeving ervan te zien en te beleven. 

De okermijn die je bij Roussillon vindt is een van de grootste in de wereld. Roussillon is gebouwd op een okerrots. De kleurencombinatie van de rode, gele en bruine rotsen, groene bomen en blauwe lucht maken van dit dorp een prachtig plaatje. Vandaag de dag is het er verboden om er oker te delven, maar er was een tijd dat de delving het dorp veel geld opleverde. Vanaf de achttiende eeuw maakte Roussillon veel winst door oker uit de nabijgelegen mijnen te verhandelen. Het werd een belangrijk exportproduct van de regio. In de omgeving werden er zelfs een aantal extra mijnen geopend. Er kwam een einde aan het succes van de okermijnen van Roussillon halverwege de twintigste eeuw door de komst van modernere technieken en kunstmatige stoffen. 

Om meer te leren over de okerwinning die hier in het verleden plaats heeft gevonden kun je een bezoekje brengen aan Conservatoire des Ocres et des Pigments Appliques. Dit is een museum, gevestigd in een van de oude okerfabrieken bij Roussillon. Het is ook mogelijk om over een aangelegde wandelroute door de okermijnen te lopen.  

 

Het historische Roussillon

In het oude centrum staan mooie huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw, waarin de okerkleuren goed terug te zien zijn. Ook is er de Église Saint-Michel, een kerkje uit de twaalfde eeuw, en een belfort, dat het overblijfsel van een versterkte muur is. Verder zijn er ook leuke restaurantjes en interessante kunstgalerijen. 

 

 

Vanaf het hooggelegen dorpje is er een prachtig wijds uitzicht over de omgeving, waaronder de Mont Ventoux en het bergmassief Monts de Vaucluse. 

 

Sentier des Ocres en Colorado Provençal 

In de omgeving van het plaatsje kun je ook goed wandelen. Dit kan bijvoorbeeld bij Le Sentier des Ocres. Dit is een nabijgelegen okerlandschap waarin twee wandelroutes zijn aangelegd: één van dertig minuten en één van zestig minuten. Het wordt bij een wandeling door dit gebied wel aangeraden om goed te letten op wat je draagt. Het is namelijk een stoffige omgeving en de okerkleur is moeilijk om uit te wassen. 

Op een afstand van een halfuur met de auto ligt een soortgelijk gebied, Colorado Provençal. Ook dit gebied is mooi om te verkennen. 

Wanneer je met de fiets de omgeving van het okerkleurige landschap wilt verkennen, zijn er verschillende fietsroutes, waarvan Les ocres en vélo er eentje is. 

Meer informatie

www.roussillon-en-provence.fr

www.okhra.com

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur rijden

Met het vliegtuig: vlieg naar Marseille 

 
 
Gids

Rousillon: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Avignon

 

Carpentras

 

Châteauneuf-du-Pape

 

Gordes

Haut Vaucluse


L’Isle-sur-la-Sorgue


Ménerbes


Orange

Apt

 

Fontaine-de-Vaucluse

 

Lourmarin

 

Malaucène

Monieux

 

Roussillon

 

Pays du Ventoux

 

Caseneuve

Samenwerking

Onze partners in de de omgeving van Rousillon