Ajaccio

Ajaccio is de hoofdstad van Corsica, gelegen aan de westkust van het eiland. Het ligt in een van de mooiste baaien van Corsica en is de geboorteplaats van Napoleon. Het is een stad met prachtige pastelkleurige huizen, een mooi centrum en een bruisende haven. Op veel verschillende plekken in de stad kun je nog sporen van Napoleons bestaan vinden. En aangezien Ajaccio aan de kust ligt, zijn er in de buurt van de stad een groot aantal mooie stranden te vinden. Er is een heerlijk klimaat en er zijn meer dan genoeg gezellige straten en winkels. 

Het centrum van Ajaccio is gebouwd rondom een zestiende-eeuwse citadel. De citadel zelf is prachtig om te zien aan de buitenkant, maar binnen niet open voor het publiek. Hij is namelijk nog steeds in militair gebruik. Het gedeelte rondom de citadel is ook een van de meest interessante delen van de stad met de Place Bonaparte, Cathédrale Notre-Dame-de-l’Assomption en de Rue Cardinal Fesch. 

Napoleon

Wanneer je in Ajaccio bent is het bestaan van Napoleon iets wat je niet kan ontgaan. Door de stad heen zijn er op verschillende plekken gebouwen, standbeelden en monumenten te vinden, waar je meer over deze historisch bekende Fransman te weten kunt komen. En ook zijn er een groot aantal pleinen en straten naar hem vernoemd. 

 

Een van de plekken waar je het meeste over Napoleon kunt leren in Ajaccio is Maison Bonaparte. Dit is het ouderlijk huis waar Napoleon in 1769 is geboren en opgegroeid. Vandaag de dag vind je in dit huis een museum over de bekende generaal en keizer. Je vindt er allerlei aan hem gerelateerde documenten, portretten en memorabilia gerelateerd aan hem. 

In het stadhuis is de Salon Napoléonien, waar een tentoonstelling met betrekking tot Napoleon te vinden is. Je vindt hier onder andere portretten en bustes van de keizerlijke familie, de geboorteakte van Napoleon en zijn dodenmasker.

Ook zijn er veel standbeelden en monumenten aan hem gewijd. Een aantal plekken waar je deze kunt vinden is bij Place de Gaulle en Place d’Austerlitz. 

Een ander ding in Ajaccio wat ook met Napoleon te maken heeft is het familiegraf van de Bonaparte familie: Chapelle Impériale. Napoleon ligt hier zelf niet begraven, maar wel een aantal van zijn familieleden. 

 

 

 

 

In deze stad vind je ook een interessant kunstmuseum. Zelfs deze plek is verbonden aan de familie van Napoleon. Het museum is ontstaan doordat de oom van Napoleon, kardinaal Joseph Fesch, zijn kunstcollectie doneerde aan zijn geboortestad. In het museum is een unieke kunstcollectie te vinden met Italiaanse schilderijen, Corsicaanse kunst en portretten van de familie Bonaparte.

Nog meer te zien in Ajaccio

In Ajaccio is nog meer te ontdekken dan alleen de geschiedenis die met Napoleon en het keizerlijke erfgoed te maken heeft. Er is het stadstrand, de boulevard met brasseries en terrassen, en de haven. In de Rue Cardinal Fesch, een winkelstraat, vind je leuke kleine winkeltjes en boetiekjes. En achter het Hôtel de Ville vindt een markt plaats met plaatselijke specialiteiten, dat ook zeker een bezoek waard is.

In de buurt van de stad kun je ook prachtig wandelen. Ajaccio ligt namelijk vlak bij prachtige bergen die bedekt zijn met bossen. Wanneer je de wandelroute Sentier des Crétes volgt kom je in die bossen terecht. Je kunt er veel rust en stilte ervaren. Er is de optie om te wandelen tot aan het Bois des Anglais. Een andere optie is om door het Bois des Anglais te gaan wandelen, vanwaar je ook een prachtig uitzicht over Ajaccio hebt.


Meer informatie

www.ajaccio.fr

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 20 uur rijden

Met het vliegtuig: Vlieg naar Ajaccio

Met de boot: Vanaf Nice (8 uur), Marseille (10 uur) en Toulon (6,5 uur) vertrekken er veerboten naar Ajaccio

 
 
Gids

Ajaccio: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Ajaccio