Nyons

Nyons is een sfeervol stadje in de zuidelijke Drôme en onder meer bekend van zijn zwarte olijven en de prachtige romeinse brug, de Pont Roman, over de rivier Eygues. Nyons is een dag waard maar dat geldt zeker ook voor de omliggende Baronnies Provençales, een regionaal natuurpark en een paradijs voor wandelaars en fietsers.  

Nyons is een vrij centraal gelegen stadje dat je bezocht móet hebben als je er al niet gewoon langsrijdt, toerend door de zuidelijke Drôme Provençale. Een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen toen Nyons bestuurlijk onderdeel vormde van het iets zuidelijker gelegen Vaison-la-Romaine. De Pont Roman is van die tijd nog een imposante getuige. 

Maar de stad heeft veel meer historische pareltjes. Zoals de Tour de Randonne, een voormalige militaire gevangenis in het oude centrum, het Quartier des Forts. Een 3,5 meter hoog Maria-beeld waakt er sinds 1280 over de stad. De historische binnenstad laat zich gemakkelijk ontdekken voor of na een terrasje op de gezellige Place de la Libération. 

Olijven van Nyon 

Hiervoor moet je vooral ook de stad bezoeken. Bijvoorbeeld op donderdag tijdens de wekelijkse markt waar je de beste olijfolie van de Provence koopt. Verdiep je er ook in bij een bezoek aan het Musée de l’Olivier of een van de olijfmolens niet ver van de Pont Roman waar nog steeds olijfolie op traditionele wijze geproduceerd wordt. De zwarte olijf is hier ‘big business’. Meer dan 1100 olijfgaarden zijn verenigd in coöperatie Vignolis en de ‘Olive de Nyons’ is niet zomaar een olijf, het is een alom erkende ‘appellation d’origine protégée’ (AOP). 

Baronies Provençales
Dit regionale natuurpark strekt zich uit over een groot deel van de zuidelijke Drôme maar Nyons lig wel in het centrum ervan en dus een ideale uitvalsbasis om het te ontdekken. Ruim 1500 km2 natuur tussen de Drôme en de Alpen. De rijke natuur, het klimaat, de lavendelvelden, de olijf- en wijngaarden afgewisseld met unieke dorpjes zoals Grignan, Dieulefit en Valréas, vormen een ideale omgeving voor een actieve vakantie. Wandelen, klimmen, fietsen, parapenten, paardrijden, het kan allemaal ongestoord. 
 
Vinsobres
Eenmaal in Nyons moeten wijnliefhebbers zeker ook even hierlangs voor degustation. Even ten zuiden van Nyons. De rode wijnen hier, de Côtes du Rhône Vinsobres, zijn al eeuwenlang  bekend bij de echte kenners. 

 

Valréas

De ‘Enclave des Papes’, dat stukje Vaucluse in de Drôme, even ten westen van Nyons. Hier kom je vooral voor bezoek aan het Chateau de Simiane of ook hier

 

Meer informatie

Gids

Nyons: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Grignan

 

Le Poët-Laval

 

Mirmande

 

Montélimar

Romans-sur-Isère

 

Valence

 

Clansayes

 

Crest

Hauterives

 

La Chapelle-en-Vercors

 

Nyons

 

Saoû

Saint-Agnan-en-Vercors

 

Saint-Jean-en-Royans

 

Saint-Martin-en-Vercors

 

Vassieux-en-Vercors

Samenwerking

Onze partners in Nyons en omgeving