Châteauneuf-du-Pape

In de Vaucluse ligt tussen de grotere plaatsen Orange en Avignon het plaatsje Châteauneuf-du-Pape. Het ligt op een heuvel, waar vroeger een kasteel bovenop stond. Nu zijn daar alleen nog ruïnes van over. Het dorp ligt bij een groot aantal wijngaarden en de wijn die hier vandaan komt is de bekendste uit de streek van de Côte-du-Rhône. De wijn is dan ook hetgeen waar de plaats het meest bekend om staat. 

De wijnen uit Châteauneuf-du-Pape zijn wereldwijd bekend en het dorp heeft daardoor ook een grote bekendheid gekregen. Door de ligging in het Rhône-dal is de grond er zeer vruchtbaar, wat goed voor de wijnen is. Vanuit het centrum van de plaats is er ook een prachtig uitzicht op de wijngaarden in de omgeving. De streek heeft haar eigen 

Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) gekregen. Dit houdt in dat alle wijnregels die een bepaald gebied heeft zijn opgevolgd. Hierbij spelen onder andere de gebruikte ingrediënten en de oorsprong een belangrijke rol. Door veel mensen wordt dit label ook gezien als een kwaliteitsgarantie. De AOC van Châteauneuf-du-Pape is eentje die ook best wel bekend is. In het dorp zelf is er tegenwoordig ook een museum te vinden dat gewijd is aan de wijnproductie: Musée du Vin Brotte. In de verschillende straten van het plaatsje is ook een groot aantal wijnhandelaren gevestigd. 

 

Châteauneuf-du-Pape ontdekken 

Naast alle wijn-gerelateerde dingen zijn er in het plaatsje ook prachtige middeleeuwse straatjes evenals de ruïnes van een middeleeuws kasteel te vinden. Het kasteel, Château-des-Papes, is in de veertiende eeuw in opdracht van een paus in Avignon gebouwd. Het had een defensieve functie, maar was ook het zomerverblijf van de pausen in Avignon. In de periode dat er pausen waren in Avignon (veertiende eeuw) hadden zij een grote liefde voor wijn. Ze dronken het zelf veel en hielpen daarnaast ook de lokale bevolking om de wijn bij anderen te promoten. 

Toen de paus uit Avignon vertrok, begon het kasteel in verval te raken. Daarnaast heeft het kasteel ook aardig geleden onder de godsdienstoorlogen. 

Hierdoor zijn er vandaag de dag alleen nog maar ruïnes van het kasteel over. Vanaf de top van de heuvel heb je verder een mooi uitzicht op het Rhônedal, Avignon, de Mont Ventoux en meer. 

Ook heeft het dorp nog een aantal interessante religieuze gebouwen: de Église Notre-Dame-de-l’Assomption, een elfde-eeuwse kerk en de Chapelle Saint Theodoric, een kapel die het oudste gebouw van het plaatsje is. 

De omgeving van Châteauneuf-du-Pape

In de omgeving van Châteauneuf-du-Pape zijn ook nog interessante historische bouwwerken te vinden. Zo ligt er drie kilometer van het dorp aan de oevers van de Rhône het Château de l’Hers. Vandaag de dag is het gebouw wel privéterrein, maar wel is het mogelijk om vanaf een afstand alsnog de ruïnes van dit voormalige kasteel te zien. 

Ook ligt er verderop de Pont du Gard, het hoogste aquaduct van het Romeinse Rijk. Het is gebouwd in de eerste eeuw en bestond uit verschillende niveaus. Over het bovenste niveau stroomde water en het onderste niveau had de functie van een brug, die werd gebruikt door handelaren. Het bouwwerk ziet er vandaag de dag nog steeds prachtig uit en heeft zelfs een plek op de werelderfgoedlijst bemachtigd. 

Meer informatie

www.chateauneuf-du-pape-tourisme.fr

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 11 uur en 30 minuten rijden

Met het vliegtuig: vlieg naar Marseille

 
Gids

Châteauneuf-du-Pape: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Avignon

 

Carpentras

 

Châteauneuf-du-Pape

 

Gordes

Haut Vaucluse


L’Isle-sur-la-Sorgue


Ménerbes


Orange

Apt

 

Fontaine-de-Vaucluse

 

Lourmarin

 

Malaucène

Monieux

 

Roussillon

 

Pays du Ventoux

 

Caseneuve

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Châteauneuf-du-Pape