Seillans

Ontdek het rijke culturele en historische erfgoed van Seillans, een dorp dat met trots het label ‘Un des plus beaux villages de France’ draagt. De prachtige fonteinen en met platanen omgeven pleintjes ademen de sfeer van de Provence. Wie de kronkelende straten en steegjes bewandeld, ontdekt al snel dat Seillans sinds jaar en dag een grote aantrekkingskracht heeft op kunstenaars en creatievelingen. Zo is in het Office de Tourisme bijvoorbeeld kunst van Max Ernst, Dorothea Tanning en Stan Appenzeller te zien. 

Het mooiste plein van Seillans is het Place du Thouron. Vroeger stond hier een olijfoliemolen, waarna het plein een tijd dienst deed als marktplein. Tegenwoordig vind je er echter een prachtige fontein en platanen zo hoog dat ze een bladerdak boven het pittoreske pleintje vormen. Het is één van de belangrijkste ontmoetingsplekken van het dorp. Niet te missen zijn ook de iets hoger gelegen 12e eeuwse poort, de Porte Sarrasine en de twee rotsen. Toen de middeleeuwse bebouwing in de jaren vijftig instortte kwamen de twee opvallende rotsen tevoorschijn. 

 

Onderaan het dorp: de kapel van Notre-Dame de l’Ormeau

Genesteld in de groene omgeving aan de voet van Seillans vind je deze kleine kapel. Het eenvoudige kapelletje huist een aantal schatten zoals een vroegchristelijk koor, een gebeeldhouwde preekstoel uit de 17e eeuw en een prachtig barok altaarstuk uit de 16e eeuw. Vrijwel het gehele jaar door zijn er rondleidingen waar je je bij kunt aansluiten. 

Kunst en erfgoed

In het Office de Tourisme, Maison Waldberg, zijn de collecties van Max Ernst, Dorothea Tanning en Stan Appenzeller het gehele jaar door te bewonderen.

 

Seillans bezit vandaag de dag 100 lithografieën en gravures van Max Ernst en zijn vrouw Dorothea Tanning en daarnaast ook zijn beroemde ledikant en een kamerscherm. De kunstenaar was verliefd op Seillans en woonde er tussen 1964 en 1976. Max Ernst was bekend als één van de grootste vertegenwoordigers van de surrealistische kunstbeweging en besloot zijn laatste dagen in dit heuveldorp door te brengen. Ernst was dol op het hooggelegen Place de la Republique en daar kun je dan ook zijn fameuse bronzen beeld ‘Le génie de la Bastille’ bewonderen. 

 

Uitstapjes in de natuur 

Trek eropuit en ontdek de bories, bouwwerken van gedroogde stenen, die vroeger werden gebruikt door herders. Op de heuvels van Seillans zijn er wel tachtig van dit soort hutjes te vinden die stammen uit de 17e en 18e eeuw. Tijdens een wandeling over de velden en in de bossen kom je ze geheid tegen. 

Gids

Seillans: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Le Lavandou

 

Les-Salles-sur-Verdon

 

Lorgues

 

Île de Porquerolles

Bormes-les-Mimosas

 

Grimaud

 

Hyères

 

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume

Saint-Tropez

 

Sanary-sur-Mer

 

Bandol

 

Draguignan