Gap

Vanouds gelegen op een kruispunt van wegen door de Franse Alpen is Gap de natuurlijk hoofdstad van het departement Hautes-Alpes.  De stad maar zeker ook de directe omgeving heeft veel te bieden aan liefhebbers van de Provence die het wat hogerop wil zoeken, van de bergen houden of gewoon ‘en route’ zijn naar of vanuit Zuid-Frankrijk. 

Gap is vooral bekend als één van die steden waarlangs Napoleon richting Parijs ging, nadat hij in 1815 terugkeerde van Elba: de Route Napoléon is een onverminderd populaire route. Wie dwars door de Alpen naar de Provence gaat passeert de stad bijna onvermijdelijk. Zo’n 100 km onder Grenoble, eenmaal afgedaald van de Col Bayard zindert hier de Provence al een beetje. 

 

Een historische stad

Gap heeft nog een redelijk geconserveerd historisch centrum dat op zichzelf al reden is voor minimaal een ruime tussenstop. Net als Napoléon in 1815. Hij overnachtte er in 19 rue de France waar een plaquette boven de voormalige Auberge Marchand er nog aan herinnert.

Loop zeker even binnen in de kathedraal, het huis van de bisschop van de stad, voor het laatste gerenoveerd aan het eind van de 19e eeuw. Op zaterdagochtend wordt de binnenstad, en met name de gezellige Place Jean Marcellin, grotendeels overgenomen door de wekelijkse markt. 

 

Musée Hautes-Alpes

Als hoofdstad van de Hautes-Alpes is hier ook, even buiten het historische centrum, het departementale museum gevestigd van het departement. Voor wie meer wil weten over de cultuur/historische geschiedenis van dit stukje van de Provence. 

 

Domaine de Charance

Even buiten de stad bevindt zich het Domaine de Charance, de voormalige residentie van de bisschoppen van Gap. Nu is dit kasteel een oase van rust en vestigingsplaats van het Conservatoire Nationale Botanique Alpin. Hier vindt je 220 ha met lavendel, edelweiss, wilde orchideeën, rozen, boomgaarden, en… een schitterend uitzicht over de omgeving. Vergeet ook niet de Engelse tuin achter het kasteel. 

 

Omgeving

Gap wordt omgeven door veel natuur: het Park National des Écrins ten noordoosten en het Devoluy massief ten noordwesten van de stad. Zuidwaarts ben je in korte tijd bij het Lac de Serre-Ponçon. Dat maakt het tot een mooie plek voor zowel bergsporters als watersporters in de zomer en wintersporters in de winter. Alles wat de Hautes-Alpes te bieden heeft ligt voor het grijpen. 

 

 

Meer informatie:

Gids

Gap: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Mont-Dauphin

Saint-Véran

Cervières

Champoléon

Château-Queyras

 

Guillestre

 

Le Monêtier-les-Bains

 

Névache

Orcières

 

Villar-d’Arêne

 

Combe de Malaval

 

La Chapelle-en-Valgaudémar

Samenwerking

Onze partners in Gap