Miramas-le-Vieux

Miramas-Le-Vieux is een village perché, oftewel een heuveldorp. Het is een authentiek en Middeleeuws Provençaals plaatsje. Het heeft het de bijnaam ‘Le Quillé’, wat hoog en stijl betekent. Het ligt precies tussen Arles en Aix-en-Provence in. Ook ligt het vlakbij verschillende mooie natuurgebieden, zoals Parc de l’Ancienne Poudrerie de Saint-Chamas Miramas, waar je sporen van een industrieel en militair verleden vindt, het natuurreservaat Coussouls de Crau en het meer Étang de Berre. Omdat het dorp op een heuvel is gebouwd heb je over dit meer ook een prachtig uitzicht vanuit het plaatsje. Geniet vanaf een van de terrassen in het dorp van de schitterende omgeving. 

Miramas-le-Vieux is deel van de plaats Miramas, welke uit twee delen bestaat. Je hebt het historische heuveldorp Miramas-Le-Vieux, maar je hebt ook nog het nieuwere gedeelte Miramas, wat twee kilometer verderop op een vlak gebied is gebouwd. Deze twee moet je niet met elkaar verwarren. Miramas-le-Vieux kun je op twee verschillende manieren bereiken: via Saint-Chamas vanuit het oosten en via Miramas-Gare vanuit het westen. Deze twee wegen komen samen aan het einde van een dennenbos aan de voet van het dorp. Aan het begin van het dorp vind je het Jubilieumkruis Croix du Jubilé uit 1874. Ook is hier een parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren, zodat je te voet het heuveldorp verder kunt ontdekken. 


Miramas-le-Vieux ontdekken
In het dorpje zijn er verschillende leuke straatjes om doorheen te lopen en zoals eerder al genoemd is er ook een prachtig uitzicht op het meer van Berre. Tussen de smalle steegjes in vind je twee tearooms, vanwaar je ook van het mooi panoramische uitzicht kunt genieten. Door het plaatsje heen zijn er meerdere gebouwen en plekken met een interessante historie. Zo is er bijvoorbeeld een plein wat uitkijkt op een bassin. Hier vulden vrouwen vroeger hun kruiken en dieren kwamen er om hun dorst te lessen. Dan heb je de Porte Notre-Dame: de oude stadspoort, en ook vind je in dit plaatsje de ruïnes van een oud kasteel. Verder is er nog een oud kerkje in dit dorp: l’Église Notre-Dame-de-Beauvezer. Miramas-le-Vieux heeft ook een aantal ijssalons die bekend staan om hun goede kwaliteit. Wanneer het een warme dag is, kun je daar dan ook lekker van een ijsje genieten. 


Natuur en historie in één
In de omgeving van het dorp is ook veel mooie natuur om te ontdekken. Miramas-le-Vieux grenst aan Parc de l’Ancienne Poudrerie de Saint-Chamas Miramas, wat een nationaal park is. Dit is een natuurgebied met ook een historische achtergrond.

Tijdens het wandelen over de paden van dit nationale park ontdek je een origineel historisch en natuurlijk erfgoed: een 17e-eeuwse industrieel gebied, gewijd aan de fabricatie van zwart buskruit en later springstoffen Het werd in 1974 gesloten en in 2001 grotendeels teruggekocht door het Conservatoire du Littoral om er een beschermd natuurpark van te maken. 

Dit terrein, dat van de 17e tot in de 20e eeuw in gebruik is geweest, is na verschillende ernstige ongelukken en een periode van verminderde activiteit in 1974 gesloten. Alhoewel de meeste van de 250 productie- en opslag gebouwen zijn gesloopt, zijn de sporen van het industriële en militaire verleden van dit terrein niet verdwenen. De overblijfselen van verschillende historische gebouwen en een zeer rijk archief, verspreid over verschillende beschermde gebieden, zijn bewaard gebleven. 

Naast het bezoeken van dit historische natuurpark kun je er ook nog voor kiezen om wat verkoeling te zoeken bij het nabijgelegen meer Étang de Berre of je kunt ervoor kiezen om wat verder naar het westen te rijden, waar je na een halfuur met de auto het natuurreservaat Naturelle des Coussouls de Crau vindt. Het gebied is een steppe gelegen in de buurt van Arles en staat bekend om haar bijzondere en merkwaardige ecosysteem als het op de flora en fauna aankomt. Door het gebied ligt een wandelroute, vanwaar je in twee uur de prachtige natuur van dit gebied kunt ontdekken. 

Meer informatie:
www.miramas.fr

Bereikbaarheid:
Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur rijden. 

Met het vliegtuig: Vlieg naar Marseille. 

 
Gids

Miramas-le-Vieux: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Martigues

 

Saintes-Maries-de-la-Mer

 

Tarascon

 

Istres

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Miramas-le-Vieux