Aiguines

Aiguines is een klein dorpje in de Var met een prachtige ligging. Het ligt namelijk vlak bij de Gorges du Verdon en het kijkt uit op het schitterende blauwgroene water van het Lac de Sainte-Croix. Verder is er in het plaatsje zelf een interessant museum over de geschiedenis van de houtbewerkers van het dorp te vinden. Ook is er naast de prachtige natuur een aantal andere mooie plaatsjes in de omgeving om te bezichtigen, zoals Sainte-Croix-du-Verdon en Riez. 

Aiguines heeft dan wel een prachtige natuurrijke omgeving, maar het plaatsje zelf heeft ook een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo is er Château d’Aiguines, een kasteel waarvan de daken van de torens versierd zijn met schitterende patronen. Het geeft het bouwwerk een unieke uitstraling. Het kasteel is gebouwd in de Middeleeuwen, maar gerestaureerd in de Renaissance. Je kunt het bouwwerk overigens alleen van een afstandje bekijken, omdat het vandaag de dag een privéwoning is. 

Iets hoger gelegen staat een mooi oud kapelletje, Chapelle Saint-Pierre. Deze is gebouwd in de zeventiende eeuw. Binnen in de kapel zijn interessante dingen om te zien. Buiten is er een indrukwekkend uitzicht over de wijde omgeving, bestaande uit het Lac de Sainte-Croix en Plateau de Valensole.

Ook heeft het dorp een museum wat je alles vertelt over de geschiedenis van de houtbewerkers van het dorp, Musée des Tourneurs Sur Bois. Dit museum is open in de zomermaanden juli en augustus. Er zijn ook nog verschillende kunst- en ambachtswinkels, en workshops in het dorp waar je een bezoek aan kunt brengen.  

Behalve deze bezienswaardigheden is het ook leuk om het centrum van dit plaatsje te verkennen. Er hangt hier de typische sfeer die je in Zuid-Frankrijk vindt en er zijn verschillende leuke restaurants en winkeltjes. 

 

Gorges du Verdon en Lac de Sainte-Croix 

Vlakbij Aiguines liggen de Gorges du Verdon en Lac de Sainte-Croix en vanuit het plaatsje heb je hier ook uitzicht op. Wanneer je goed wilt ontspannen dan zijn de stranden van het Lac de Sainte-Croix de ideale plek om heen te gaan.

 

Ook voor degenen die graag actiever bezig willen zijn is er op en rondom dit meer veel te doen. Je kunt er wildwatersporten, waterfietsen, windsurfen en meer. Ook in en rondom de bekende kloof Gorges du Verdon zijn verschillende leuke activiteiten te doen en is er veel moois te zien. 

Behalve in de natuurgebieden kun je in Aiguines zelf ook avontuurlijk bezig zijn. Het dorp is namelijk benoemde tot een regionale klimhoofdstad dankzij de vele klimpaden die er te vinden zijn. Er zijn klimmogelijkheden voor verschillende niveaus en het klimmen is mogelijk in alle seizoenen. 

In de zomer zijn de noordelijk gelegen routes fijn. Deze worden namelijk verkoeld door de Gorges du Verdon. In de winter worden de routes aan de westkant aangeraden, omdat de zon daar in de middag dan vol op schijnt. 

Verder is het voor de extreme sportliefhebbers mogelijk om tussen april en november te bungeejumpen van de Pont de l’Artuby, de hoogste brug van Europa. 

 

Behalve de mooie natuur zijn er in de omgeving van Aiguines ook nog verschillende leuke plaatsjes om te ontdekken, zoals Sainte-Croix-du-Verdon, Castellane, Moustiers-Sainte-Marie en Riez. 

 

Meer informatie

www.aiguines.fr

www.museedestourneurssurbois.com

 

Bereikbaarheid

Met de auto: vanaf Utrecht is het ongeveer 14 uur rijden

Met het vliegtuig: vlieg naar Nice of Marseille 

 

 
Gids

Aiguines: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Le Lavandou

 

Les-Salles-sur-Verdon

 

Lorgues

 

Île de Porquerolles

Bormes-les-Mimosas

 

Grimaud

 

Hyères

 

Saint-Maximin-la-Sainte-Baume

Saint-Tropez

 

Sanary-sur-Mer

 

Bandol

 

Draguignan

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Aiguines