Het gebied waar Cassis ligt is al eeuwenlang bewoond. Tussen 500 en 600 BC woonden de Liguriërs hier. In de tijd van het Romeinse Rijk was Cassis deel van een belangrijke maritieme handelsroute, die bedacht was door de keizer Antonius Pius, met gebieden in Noord-Afrika. Het was mede dankzij de gegenereerde inkomsten van deze handel dat er een plaatsje begon te ontstaan rondom de Romeinse handelshaven. In de vijfde eeuw na Christus was Cassis een toevluchtshaven. In die tijd werd het zuiden van Frankrijk namelijk aangevallen door verschillende vijandige volken en Cassis was een veilige plaats, omdat het inmiddels goede verdedigingswerken had. Het kwam vervolgens in de vijftiende eeuw in handen van de bisschoppen van Marseille. Zij bestuurden het plaatsje tot de Franse Revolutie in 1789.
Haven en kleurrijke steegjes
Cassis staat niet voor niets vandaag de dag bekend als een van de mooiste dorpjes aan de kustlijn van de Middellandse Zee. De rustgevende natuur en historische gebouwen geven maken van de plaats een mooi totaalplaatje. Dit begint al bij de haven, met de kleurrijke bouwwerken en terrassen gelegen op de kade en de boten die daarvoor in het water liggen. Het weergeeft het ideale zomerse plaatje. Maar ook buiten de haven valt er nog schoonheid te vinden in dit dorp. In het oude centrum vind je kleurrijke smalle steegjes, trappen, de winkels, schaduwrijke pleinen en fonteinen. Ook wordt er zelfgemaakte kunst verkocht op de markten op woensdag en vrijdag.
Calanques en Cap Canaille
Frederic Mistral zei dat je Cassis eigenlijk wel gezien moet hebben en dat zou goed met de natuur te maken kunnen hebben. Het plaatsje wordt namelijk omringd door prachtige grote natuurmonumenten. Aan de oostkant van de plaats vind je de kliffen van de Cap Canaille.