Embrun

Op een rots in de Hautes-Alpes vind je Embrun, wat ook wel bekend staat als het kleine Nice van de Alpen. Het heeft deze bijnaam gekregen, vanwege het bijzonder milde en zonnige klimaat wat je er hebt. Het behoort ook tot een van de zonnigste en droogste plaatsen van de Haute-Alpes. Vanaf de rots waarop het dorp is gebouwd domineert het de Durance vallei. Embrun heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum met het grootste historische monument van de Haute-Alpes: de kathedraal Notre-Dame-du-Réal. Ook vind je in de omgeving verschillende nationale parken, ski-resorts, een prachtig berglandschap en het bekende Lac de Serre-Ponçon. Dit meer is een van de grootste kunstmatige stuwmeren van Europa. Je kunt hier dus je ogen uitkijken. 

In het verleden heeft Embrun verschillende interessante functies gehad. Zo was het in de Romeinse tijd de hoofdstad van de Alpes-Maritimes, in de Middeleeuwen een kerkelijk centrum en is het in de zeventiende eeuw versterkt door de bekende Franse militair architect en beroemd ingenieur Vauban. 

Nog steeds bezit het dorp ook over een prachtig historisch centrum. Loop er door pittoreske smalle straten en steegjes, langs kleurrijke huizen. Er zijn verschillende mooie pleinen met fonteinen, gewelfde doorgangen en muren versierd met zonnewijzers. Op het plein Place Barthelon vindt er iedere woensdag en zaterdag een markt plaats, waar een variatie aan lokale producten wordt verkocht. Ook vind je op dit plein verschillende cafeetjes. 

 

Notre-Dame-du-Réal en Tour Brune

In het historische centrum zijn er verschillende gebouwen die er tussenuit springen. Er is bijvoorbeeld de kathedraal Notre-Dame-du-Réal. Deze is in de twaalfde en dertiende eeuw gebouwd in een combinatie van de Lombardische en Italiaanse stijl. Het is het grootste en een van de belangrijkste monumenten in de Franse Alpen. Bij het voorportaal van de kathedraal zijn twee leeuwenbeelden te zien en ook heeft het een prachtig gotisch roosvenster. Wanneer je de kathedraal betreedt vind je binnen een marmeren hoogaltaar, grote orgels en een muur die deels bedekt is met zwarte en witte stenen. Zowel buiten als binnen ziet het er prachtig uit. Achter de kathedraal liggen de tuinen van het aartsbisschoppelijk paleis (Archevêché). Wanneer je daar over de muur leunt, die de stad vroeger tegen indringers beschermde, heb je een mooi uitzicht over de Durance vallei en de toppen van het Embrunais-gebergte. 

 

Vlakbij de kathedraal is de Tour Brune, een voormalige donjon van het aartsbisschoppelijk paleis uit de twaalfde eeuw. 

Vandaag de dag bevindt zich in de toren een ruimte gewijd aan het Parc National des Écrins. Verder heb je vanaf boven in de toren een schitterend uitzicht over de omgeving. 


Nationale parken en Lac Serre Ponçon 

Embrun ligt vlakbij het bekende meer Lac de Serre-Ponçon. Het is een enorm kunstmatig stuwmeer met een oppervlakte van wel 28 vierkante kilometer. In dit meer komen de rivieren Durance en Ubaye samen. Je hoeft je er zeker niet te vervelen, want er zijn veel recreatie- en watersportmogelijkheden. 

Een ander leuk meer in de buurt van Embrun is Plan d’eau d’Embrun. Ook hier worden allerlei verschillende activiteiten georganiseerd, zoals zwemmen (onder toezicht in juli en augustus), kajakken, zeilen, vissen, enzovoort. 

Embrun wordt omringd door meerdere nationale parken: Parc nationale des Écrins, Parc Naturel Régional du Queyras en Parc nationale du Mercantour. Je kunt je ogen dus uitkijken in de grote hoeveelheid aan natuur. 


Embrun ligt zeer vlak bij verschillende ski-resorts, waar je je in de winter goed kunt vermaken, zoals Les Orres, Risoul-Vars en Réallon. 

Een andere mooie plek om in de natuur op te zoeken vlak bij Embrun is een bijzondere rotsformatie: Demoiselles Coiffées de Pontis. Het is 20 à 30 minuten rijden van het dorp en ligt aan de rand van Lac de Serre-Ponçon. De formatie bestaat uit een aantal aardpiramides. Dit zijn smal toelopende rotszuilen met op de top een grote rots die op de punt balanceert. In het Frans worden deze Demoiselles Coiffées genoemd, wat dames met geknipte kapsels betekent. De Demoiselles Coiffées de Pontis is een van de mooiste en bekendste formaties van aardpiramiden van Frankrijk. 

 

Meer informatie

www.ville-embrun.fr

Bereikbaarheid

Met de auto: Vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur en 30 minuten rijden

Met het vliegtuig: Vlieg naar Lyon of Nice

 
Gids

Embrun: Nieuws en Agenda

Ontdek

Andere steden en dorpen in de buurt

Mont-Dauphin

Saint-Véran

Cervières

Champoléon

Château-Queyras

 

Guillestre

 

Le Monêtier-les-Bains

 

Névache

Orcières

 

Villar-d’Arêne

 

Combe de Malaval

 

La Chapelle-en-Valgaudémar

Samenwerking

Onze partners in de omgeving van Embrun